Beiroet – Het handjevol christenen op het vliegveld keek vrijdag wat beteuterd bij de aankomst van de paus. Hun geel-witte Vaticaan-vlaggen verdwenen in een zee van rood-witte Libanese vlaggen van aanhangers van de islamitische Hezbollah. Zo begon een bezoek dat een steuntje in de rug moest zijn voor christenen met een overweldigende moslimaanwezigheid.

Het christelijke bevolkingsdeel in het Midden-Oosten is de afgelopen eeuw geslonken van twintig naar vijf procent. De krimp is vooral te wijten aan het lagere geboortecijfer ten opzichte van de moslimbevolking en aan emigratie. Veel Libanese christenen overwegen hun biezen te pakken vanwege de situatie in Syrië en de angst dat sektarisch geweld overslaat naar Libanon.

‘Jullie moeten de hoofdrolspelers zijn in de toekomst van jullie land en je plek innemen in de maatschappij en in de kerk’, zei Benedictus XVI op een bijeenkomst van jonge christenen. Hij riep hen op de grote werkloosheid en het gebrek aan veiligheid te trotseren. Tegen het einde van zijn bezoek voelden de christenen zich weer wat gesterkt in hun geloof. 350.000 gelovigen vierden samen de mis. ‘We zijn christenen, we zijn nog steeds hier en we blijven hier voor altijd’, zei de negentienjarige Elie Shahwan na afloop. ‘We overwogen of we zouden blijven, en nu weten we het zeker’, zei de 42-jarige Mireille Bejam.

Hoewel het paradoxaal klinkt, riep de heilige vader hen op Hezbollah te steunen. Hij prees Libanon, het enige land in de regio met een christelijk staatshoofd, voor zijn religieuze co-existentie waarin de christenen nog altijd een belangrijke schakel zijn. Salafistische soennieten protesteerden vrijdag tegen de film Innocence of Muslims en tegen de paus, maar Hezbollah-secretaris Hassan Nasrallah wachtte tot de paus was vertrokken voordat hij een week van protesten tegen de film aankondigde. Maandag verscheen hij even op een vreedzame demonstratie van meer dan honderdduizend mensen. Dit dubbele machtsvertoon had een onderliggende boodschap: sjiieten zijn niet te fanatiek om de paus te verwelkomen en als zij demonstreren, vallen er in ieder geval geen slachtoffers.