Afgelopen maandag zou het Nationaal Forum, zoals de gebundelde partijen zich noemen, minister Zalm een eensluidend voorstel presenteren. Maar detailhandel en midden- en kleinbedrijf lieten verstek gaan. Buitenspel gezet als ze zich voelden door Nederlandsche Bank-president Wellink, die van tevoren al gezegd had dat big-bangen wat hem betreft geen haalbare kaart is. Ondanks hun afwezigheid heeft het Nationaal Forum zich uitgesproken voor gefaseerde invoering.
Volgens eurodesks en euro-informatielijnen heeft dit besluit zowel tot opschudding als tot opluchting geleid. Opschudding onder klaverjasverenigingen, die opstootjes vrezen als de leden in de gefaseerde periode gemixt gaan inzetten. En onder winkelwagen-, parkeermeter- en kauwgomballenautomatenfabrikanten, die zich moeten beraden op de technische haalbaarheid van een tweede sleuf. En wat te denken van caissières, die in hun vrije tijd een cursus ‘hoeveel euro’s geef ik terug als de klant zoveel guldens betaalt’? zullen moeten volgen.
Opluchting was er bij de eigenaren van Chinese restaurants, die hun wensvijvers niet in één dag leeg hoeven te scheppen. En bij de speelautomatenbranche: geen paniek als enkele gokkasten in de tweede week van januari 2002 een onvereurode jackpot spuwen.