Rome – Grote paniek onder de Italiaanse politieke partijen die het toch al zo moeilijk hebben nu professor economie Mario Monti sinds november 2011 de scepter zwaait als premier. Alsof de technische regering-Monti de overbodigheid van de politiek niet al voldoende bewijst, komt nu ook Beppe Grillo nog eens als een komeet op in de peilingen.

Komiek Beppe Grillo (63) is de absolute nachtmerrie van de Italiaanse politiek. Dankzij zijn heldere financiële inzichten – Grillo is opgeleid als belastingconsulent –, zijn snijdende gevoel voor humor en zijn grote charisma, overtroeft hij iedere politicus moeiteloos. Alhoewel hij nooit in de politiek wilde, is Grillo toch sinds een paar jaar lijst trekker van de Movimento 5 Stelle (De Beweging 5 Sterren), die als voornaamste doel heeft om de hele politieke klasse naar huis te sturen.

Krampachtig heeft men geprobeerd om Grillo te negeren. Zijn beweging dobberde zo’n beetje rond de twee tot drie procent en het clubje idealisten werd door iedere politicus van links tot rechts minachtend afgedaan als ‘malloten van de antipolitiek’. Maar sinds het zoveelste schandaal – deze keer van de Lega Nord – waaruit blijkt dat Italiaanse partijleiders als hoofddoel hebben om zichzelf te verrijken, en hun kinderen, en hun vrouw, en hun minnares, lijkt Grillo ineens niet meer te stuiten.

Met de burgemeestersverkiezingen van 6 en 7 mei in het verschiet, is Beppe Grillo met zijn 5 Sterren ineens doorgeschoten naar 7,2 procent in de peilingen. Dat maakt hem op dit moment tot de derde partij van Italië, na de linkse pd en Berlusconi’s pdl. Grillo heeft de verloren vier procenten van de Lega Nord één op één overgenomen, lijkt het. En hij hoefde er bijna niets voor te doen, alleen maar glimlachen en zeggen: ‘Tja mensen, zei ik het niet. De Lega Nord is niet erger dan andere partijen. Ze zijn allemaal één pot nat.’

Op 6 en 7 mei wordt in duizend Italiaanse gemeenten gestemd voor een nieuwe burgemeester, dat is één achtste van het totaal. Behalve in kleine gehuchtjes wordt ook in grote steden als Genua (Grillo’s geboortestad), La Spezia, Asti, Cuneo en Palermo gestemd. Grillo’s kandidaten komen uit het niets, maar hebben de naam van de grote komiek in de rug. Als Grillo zegt dat je iemand kunt vertrouwen, dan zijn de Italianen steeds meer geneigd om dat te geloven.


Beeld via Flickr