De symbolische waarde van deze verschijning in de politieke praatsalon van Rai Uno was groot. De antisysteemman Beppe Grillo in het hart van het Italiaanse systeem, de grootste zender van de publieke omroep die door de politiek wordt beheerd. Presentator Bruno Vespa, bijgenaamd ‘de slippendrager van Berlusconi’, gunde de vijand de aftrap.

‘Ik ben ontroerd’, zei Grillo. ‘De laatste keer dat ik een Italiaanse tv-studio heb betreden was in 1993. Daarna mocht ik niet meer, omdat ik te erge dingen zei en omdat er zeventien miljoen mensen per avond naar me keken. Maar daar zitten jullie nog steeds, zie ik’, en hij knikte vriendelijk naar het dociele publiek.

‘Nog altijd tachtig euro de man per avond plus de maaltijd en alleen klappen in de handjes?’ vroeg hij aan de presentator, die nerveus begon te worden. ‘Laten we gaan zitten, Beppe’, probeerde Vespa, terwijl hij zichzelf vast in een wit leren fauteuiltje liet zakken. Fout natuurlijk. Een zittende presentator en een staande kapitein Grillo, met de frisse buitenwind van de afgeladen pleinen die hij avond aan avond bespeelt nog in zijn grijze krullen.

Toch hield Grillo zich in. Dit bezoek aan de vijand diende vooral ter geruststelling van de mensen die hem nog niet goed kenden. ‘En bedankt, Vespa, dat je niet alleen maar van die schreeuwfoto’s van me laat zien. Ik schreeuw ja, als ik op de pleinen sta. Maar ik ben niet gevaarlijk. Mijn woede is een goede, constructieve woede. Ik ben blij dat er steeds meer Italianen zijn die dat beginnen te begrijpen.’

Grillo’s Vijf Sterren Beweging staat hoog in de polls en de nervositeit bij de traditionele politiek is groot. ‘Het gaat er niet om de wereld op z’n kop te zetten’, aldus Grillo, ‘het gaat er alleen om eerlijke mensen aan de knoppen te krijgen. Dat is de revolutie die wij voorstaan. En daar zijn ze doodsbang voor, hier in Italië. En terecht. Wij erkennen maar één coalitie, en die is met het Italiaanse volk. Voor iedereen die met gemeenschapsgeld knoeit zijn wij slecht nieuws. Zij die zich aangesproken voelen kunnen nog op tijd vertrekken.’

Lees ook het profiel over Beppe Grillo in de Groene van deze week.