Rome – Het maakt niet uit dat links in toch ruim honderd Italiaanse steden en stadjes de burgemeester mag leveren. En ook nauwelijks dat het Berlusconi-rechts door heel Italië de grote verliezer is van de burgemeesters verkiezingen, want niemand had anders verwacht, ook niet Berlusconi.

Waar het om gaat is dat Beppe Grillo, de 63-jarige Italiaanse comedian en blog-goeroe, Parma heeft gewonnen. ‘We hebben Stalingrad veroverd, nu trekken we op naar Berlijn’, schreef Grillo gisteravond op zijn blog. Hij hield zich onzichtbaar in zijn prachtige huis aan de Toscaanse kust, maar was des te zichtbaarder op het net. Onbereikbaar voor journalisten en de vele politieke talkshows die hem jarenlang hebben genegeerd. Vanaf nu bepaalt Beppe de regels.

Parma was het symbool. Niet alleen omdat het de stad is van de Parmezaanse kaas, de Parmaham en Giuseppe Verdi. Parma was in handen van een rechtse burgemeester, die er een puinhoop van had gemaakt. Hij liet een begrotingsgat van vijfhonderd tot zeshonderd miljoen euro achter toen hij door de burgers van Parma de laan uit werd gestuurd. Links dacht dat het even een walk-over zou worden, vanuit de arrogante gedachte dat er toch niemand anders aan de horizon bestaat. Maar ze hebben buiten Beppe Grillo en zijn blogpartij gerekend.

De kandidaat van Grillo’s Movimento Cinque Stelle (de Vijf Sterren Beweging) kreeg in de tweede ronde van de burgemeesterverkiezingen ruim zestig procent van de stemmen, tegenover krap veertig procent voor de kandidaat van links. De opkomst in Parma piekte in verhouding tot de rest van Italië, waar de stemonthouding rond de vijftig procent lag.

Comedian Beppe Grillo is zelf geen kandidaat, maar lijstduwer. De mensen op zijn lijst zijn jong en onbekend. De burgemeesterscampagne van Federico Pizzarotti, de winnende burgemeester van Parma, heeft zesduizend euro gekost, uit eigen zak betaald, want Grillo en de zijnen weigeren de ‘onkostenvergoeding verkiezingen’ van de Italiaanse staat waar momenteel veel om te doen is. De verliezer van links heeft honderdduizend euro uit de staatskas gekregen voor zijn campagne. De winnende burgemeester was wel bereid even voor de camera’s te verschijnen. ‘Burgemeester Pizzarotti, hoe denkt u de ophitsende taal, de grove beledigingen en de onverantwoordelijke oproepen tot verzet van Beppe Grillo om te zetten in een evenwichtig stadsbestuur?’ vroeg een boze leider van links in de studio. Federico Pizzarotti glimlachte beleefd: ‘Beppe is onze vooruitgeschoven post. Hij heeft de grond omgeploegd, jarenlang, en dat was een loodzware klus. Na Beppe komen wij, om te zaaien.’

De gevestigde Italiaanse orde klappertandt voor Grillo. En terecht: ‘Men dacht dat wij een stelletje grappenmakers waren. Nu ze eindelijk hebben begrepen dat we het bloedserieus menen, is het te laat’, schreef de maestro gisteravond vanuit zijn Toscaanse kusthuis.