Berlijn is alweer uitgepraat over integratie

Berlijn - In bus 141 toont Berlijn zijn minder fraaie gezicht. De lijn loopt door de migrantenwijk Neukölln, over de Sonnenallee met haar kebabtenten en casino’s. Met name op zaterdag kan de bus overvol zijn met winkeltassen, te grote kinderwagens en licht ontvlambare passagiers. Zoals enkele maanden geleden, toen de buschauffeur de rit dreigde af te breken als de mensen achterin niet verder opschoven. Tot instemming van de overwegend autochtone Berlijners voor in de bus. ‘Wat een volk’, fluisterde een dame op leeftijd mismoedig. Uiteindelijk deed de chauffeur daadwerkelijk alsof hij er de brui aan gaf. Een deel van de allochtone reizigers verliet de bus - waarop deze onder luid gescheld alsnog verder reed. De buschauffeur had overigens weinig reden tot opluchting. Zijn kas bleek leeggeroofd.

Het is die sfeer van wederzijdse irritaties waaruit twee rechts-populistische bewegingen munt hopen te slaan bij de Berlijnse deelstaatverkiezingen in september. 35 partijen hebben zich aangemeld, waaronder obscure groeperingen als de Anarchistische Pogo-Partij en de spirituele lijst Die Violetten. Kansrijker lijken het anti-islamitische Pro Duitsland, maar bovenal het door Geert Wilders gesteunde De Vrijheid.

Waarom ook niet? In heel Europa zijn rechts-populistische partijen in opmars. In Duitsland ontbreekt het weliswaar aan een landelijk geluid, maar met het succes van Thilo Sarrazins Deutschland schafft sich ab leek daar verandering in te komen. Van het boek zijn inmiddels meer dan 1,3 miljoen exemplaren verkocht en nog altijd prijkt Sarrazin in de bestsellerlijsten.

Maar een klein jaar na het verschijnen van Sarrazins boek verliest het door hem aangejaagde integratiedebat aan momentum. Zijn lezingen in dorpshuizen en provinciale boekhandels overal in Duitsland blijven publiek trekken. De islamkritische onderstroom is dan ook niet verdwenen. Maar in het politieke debat zijn Sarrazins stellingen op de achtergrond geraakt.

Zelfs in bus 141 ging het er afgelopen zaterdagmiddag opvallend gemoedelijk aan toe. Geen scheldpartijen, nauwelijks gemopper - zelfs een meisje met hoofddoekje dat een autochtone dame op leeftijd attendeerde op een loszittende oorbel. Natuurlijk kan er in de drie maanden tot de Berlijnse verkiezingen nog van alles gebeuren dat die stemming doet omslaan. Tot die tijd hebben de rechts-populisten een probleem. Gelukkig voor hen is er hulp uit Nederland op komst. Volgens de veelbezochte website Politically Incorrect zal Wilders op 3 september voor de tweede keer naar Berlijn komen om de Duitsers op te zwepen.