Berlusconi-krant maakt een smakeloze vergelijking

Rome – Voor de grote dag, woensdag 22 november, waren velen uit Italië naar Straatsburg overgevlogen. De zaak-Berlusconi kwam op die dag voor het Hof voor de Rechten van de Mens (ehrm). De hoop van het vermeende slachtoffer (Berlusconi) is gevestigd op de erkenning van een vormfoutje. Op 27 november 2013 werd senator en drievoudig oud-premier Silvio Berlusconi uit de Senaat gestemd wegens een veroordeling voor belastingfraude. En dit betekent dat de inmiddels 81-jarige tot 2019 niet het parlement in mag, en vooral: zich niet kandidaat mag stellen als premier. Dit terwijl de Italiaanse verkiezingen komende lente, ergens tussen maart en juni, zullen worden uitgeschreven, en Berlusconi er weer heel goed voor staat in de peilingen.

Dus leek 22 november de dag waarop het lot van Italië in Straatsburg beslist zou worden, maar zo werkt het niet bij het ehrm. Uitspraak volgt op niet exact vastliggende datum, ‘waarschijnlijk ergens over zes maanden’. Om gek van te worden, als je in het Berlusconi-kamp zit.

Zodoende leek het de hoofdredacteur van de Berlusconi-krant Il Giornale een goed idee om het Hof van Straatsburg vanuit Italië aan te sporen met de beladen kreet ‘Fate Presto!’ (‘Schiet Op!’) in chocoladeletters op de voorpagina. Fate Presto! was de noodkreet die op 26 november 1980 vanaf de voorpagina van de krant van Napels Il Mattino de wereld in werd geslingerd in verband met de zwaarste aardbeving die Italië ooit heeft gekend, die van de Irpinia, bijna drieduizend dodelijke slachtoffers, negenduizend gewonden en 280.000 daklozen. Van die voorpagina van Il Mattino heeft Andy Warhol een kunstwerk gemaakt, waarin de oproep om te blijven zoeken naar slachtoffers onder het puin de boventoon voert. ‘Schiet Op!’ kan dus maar op één ding slaan, in Italië, en dat ding is niet Berlusconi met zijn vormfoutje in de Senaat.

Hoe ongelooflijk smakeloos het is om op de dag van die aardbeving (23 november 1980) een Fate Presto!-kop op de voorpagina te zetten die slaat op iets dat met dat menselijke drama niets te maken heeft, helpt Roberto Saviano fijntjes herinneren. En ook het feit dat vanuit Italië samen met Rusland, Turkije en Oekraïne veruit de meeste zaken bij het ehrm terechtkomen. ‘Kijk in welk gezelschap we ons bevinden, en trek je conclusies’, zei Saviano. ‘Italië is ruim twintig jaar geregeerd door Berlusconi, en dit is ons gezelschap: Rusland, Turkije en Oekraïne.’