Rome – Het is een geweldig lied van Italië’s beroemdste advocaat, singer-songwriter Paolo Conte (82): Parole d’amore scritte a macchina – Liefdesbrief op de typemachine. Het gaat over een man die een brief krijgt van de advocaat van zijn vrouw waarin hij hun liefde ziet samengevat in stijve rechtbanktaal. ‘Ha ha ha, ik lach omdat dit, afgezien van de stijl van je advocaat, jouw woorden van liefde op de typemachine zijn’, zingt Conte.

Het lied is geschreven in 1990. Sinds vorige week vrijdag leest het als de profetie voor De Echtscheiding van Italië, die tussen Silvio Berlusconi en zijn tweede vrouw Veronica Lario, de artiestennaam die zij koos voor haar blauwe maandag als actrice. De rechters van het Hof van Cassatie, de Italiaanse Hoge Raad, hebben het oordeel uit het hoger beroep bevestigd dat mevrouw Miriam Bartolini (zoals haar echte naam luidt) tijdens haar huwelijk met de heer Silvio Berlusconi ‘al voldoende is gecompenseerd voor haar opofferingen als moeder en vrouw’. Zij moet de alimentatie die ze al had gekregen van een van de rijkste mannen van Italië terugstorten. Een kleine zestig miljoen euro, want een cheque van aanvankelijk drie miljoen, later 1,4 miljoen per maand, loopt snel op.

Dan nog zit Lario/Bartolini op een eigen kapitaal van minstens honderd miljoen euro, heeft de vrouwelijke advocaat van Berlusconi overtuigend aangetoond. Geld dat ze tijdens haar twintig jaar van opofferingen als moeder en vrouw van haar echtgenoot had gekregen, en waar ze goede dingen mee heeft gedaan, zoals een eigen investeringsmaatschappij voor onroerend goed in Milaan, Londen, New York en juwelen. Want ‘mijn cliënt de heer Berlusconi Silvio heeft de onafhankelijkheid van zijn vrouw altijd gestimuleerd’, zei zijn advocate.

Lario/Bartolini is bitter teleurgesteld en voelt zich niet erkend in haar rol als stuwende kracht achter zijn succes. ‘De manier waarop mijn cliënte zich exclusief met de kinderen en het gezin heeft beziggehouden heeft het publieke imago van de heer Berlusconi en zijn financiële succes voor een groot deel bepaald’, stelde haar advocate. ‘Jouw advocaat is echt een ezel, nee, sommige dingen zet je niet op papier, omdat de rechters er misselijk van kunnen worden’, gaat de tekst van Paolo Conte verder.