Rome – Augustus is bijna verstreken en nog altijd is er geen oplossing gevonden voor Silvio Berlusconi. Op 1 augustus werd hij definitief veroordeeld wegens belastingfraude van zijn tv-imperium Mediaset. Vier jaar gevangenis en een nog nader te bepalen termijn van verbod op publieke functies.

Sindsdien zit hij te wachten op een teken. Want Silvio Berlusconi, driemalig oud-premier, hoofd van een miljardenimperium en dragende balk onder de huidige regering-Letta, laat zich niet zomaar uitrangeren. Hij zal zijn 77ste verjaardag op 29 september niet vieren als een verliezer, want dat past niet bij het personage.

De Jezus-vergelijkingen dringen zich op. Het enige moment waarop Il Presidente, zoals zijn getrouwen hem nog altijd noemen, afgelopen zaterdagavond even van harte moest lachen, was toen ‘de python’ Daniela Santanchè tegen hem zei: ‘Presidente, je hebt tot nog toe altijd de andere wang toegekeerd, maar je bent op beide geslagen.’ Dit was tijdens het krijgsberaad op Arcore, Berlusconi’s persoonlijke Versailles buiten Milaan. ‘Bleef het maar bij m’n wangen’, lachte Berlusconi, ‘ze zijn uit op een ander lichaamsdeel, bekend als coglioni (ballen)!’

Het was even een moment van algemene hilariteit in een verder zeer gespannen sfeer. Want de tijd tikt weg, en daarmee ook het initiatief. Onbegrijpelijk, vindt Berlusconi, en vinden zijn getrouwen, dat niemand een vinger uitsteekt. De president van de republiek Giorgio Napolitano (88) niet, en de Letta’s niet. De Letta’s zijn premier Enrico Letta (47) en zijn oom Gianni Letta (78), Berlusconi’s belangrijkste raadsman en trait d’union met alle instituties die in Italië de dienst uitmaken. De huidige regering-Letta zou eigenlijk de regering-Letta’s moeten heten – zo loopt het onwaarschijnlijke dwarsverband tussen oud-communisten en Berlusconi.

Hij was in veilige handen, dacht Berlusconi, toen hij in april instemde met deze regering. In het belang van Italië, dat heus ook, maar uiteraard vooral in zijn eigen belang. Met de twee Letta’s kon hem niets gebeuren, had hij gedacht.

Maar nu is het al een maand stil, en komt premier Letta junior met nietszeggende teksten als dat ‘het volstrekt onverantwoordelijk zou zijn om deze regering te laten vallen’. Zo lust Berlusconi er nog wel een paar. De deal was duidelijk: voor wat hoort wat. En hij is niet van plan om stilletjes af te wachten wat er met hem gaat gebeuren. De laatste waarschuwingspijl vanuit Arcore is afgelopen zaterdag officieel gelanceerd. Er komt een offer he can’t refuse of het is einde oefening. De regering-Letta laten vallen nu het nog kan is voor Berlusconi een peulenschil.