Ook is hij niet schuldig bevonden aan het misbruiken van zijn functie als premier om haar uit de klauwen van jeugdzorg te houden. Dat waren de twee aanklachten in het proces-Ruby, naar de artiestennaam van de destijds minderjarige Marokkaanse Karima El Mahroug, die zeventien was toen ze in 2010 een aantal nachtjes kwam ‘logeren’ bij de premier in zijn villa bij Arcore, zijn persoonlijke Versailles bij Milaan. Volgens zijn verdediging kon Berlusconi onmogelijk weten dat de wulpse Ruby met haar zeer volwassen vormen en manieren minderjarig was, en die stelling is nu door de hoogste graad van het Italiaanse recht officieel gefiatteerd.

Gelijk krijgen is, naast een kwestie van bewijzen, ook een kwestie van gunnen. En in dat opzicht heeft Berlusconi de winnende ingreep gedaan door in mei 2013 zijn verdediging in handen te leggen van advocaat Franco Coppi (76). Het zag er op dat moment belabberd uit voor Berlusconi. De strategie van zijn Milanese advocaat Niccolò Ghedini viel slecht in de aula’s van het hoogste recht. De op filmster James Woods lijkende Ghedini heeft van nature een minachtende toon, ontkent altijd alles en geeft rechters het gevoel dat ze een stelletje hopeloze prutsers zijn aan wie hij, in de grootheid van zijn hart, nog één keer zal uitleggen hoe het echt zit.

Franco Coppi is een nederige man die meer lijkt op een stoffige kantoorklerk dan op een tv-ster van het recht. In al zijn nederigheid is het Coppi in het verleden gelukt om wijlen zevenmalig oud-premier Giulio Andreotti vrij te krijgen van de aanklacht wegens maffiabanden. Een huzarenstukje dat hem lukte door niet te ontkennen wat de openbare aanklacht met moeite na jaren aan bewijzen bijeen had geschraapt, maar door eenvoudig en geduldig steeds te wijzen op de letter van de wet. Op een foto poseren naast de twee Siciliaanse maffianeven Salvo bewijst nog niet dat je wist wie ze waren, niet waar?

Zo heeft Coppi het ook aangepakt met Berlusconi. ‘Geëerd rechtscollege, alles was natuurlijk waar. In de villa van mijn cliënt hebben zich avonden met betaalde seks en prostituees afgespeeld. Maar dat is op zich niet strafbaar, niet waar?’

Hij kreeg dus gelijk, advocaat Coppi. Omdat hij niet ontkende wat niet te ontkennen was.