Rome - Het gaat echt gebeuren. Verdachte Berlusconi Silvio (74) zal op 6 april voor een rechter in Milaan staan om uit te leggen hoe het nou precies zat met Ruby, de zeventienjarige Marokkaanse waarmee hij dingen zou hebben gedaan die voor de wet niet mogen. Aanzet tot prostitutie van een minderjarige en misbruik van zijn functie, dat zijn de twee beschuldigingen van het openbaar ministerie die volgens de rechter van vooronderzoek (GIP) hard genoeg gemaakt kunnen worden om de Italiaanse premier direct voor de rechter te slepen. Meer bewijsmateriaal is niet nodig, vindt de GIP, nadat ze de afgelopen vijf dagen een pak van achthonderd pagina’s met afgeluisterde telefoongesprekken heeft doorgebladerd. Gesprekken van meerderjarige meisjes die elkaar via de mobiel op de hoogte hielden van wie er die avond wel en niet was uitgenodigd om bij Hem in de buurt te mogen zijn.

Maar zal het echt gebeuren? Met Berlusconi weet je het nooit. Misschien zal blijken dat ‘Ruby’/Karima El Mahroug toch al achttien was, op het moment dat ze Berlusconi’s villa van Arcore betrad, daar bunga-bunga speelde, vriend Vladimir Poetin ontmoette, en er drie nachten heeft ‘gelogeerd’. Dat is de verdedigingslinie van Berlusconi’s advocaten: het meisje is in Marokko geboren, in Marokko zijn ze niet zo precies met geboorteregisters, en voor je het weet blijkt ze in 1991 in plaats van 1992 te zijn geboren en is het hele geval opgelost.

Op deze vierkante millimeters speelt Berlusconi’s laatste juridische veldslag zich af. Dit is het 29ste proces dat tegen hem wordt geopend sinds 1994, het jaar waarin hij de politiek betrad. 25 keer is hij vrijgesproken of met de schrik vrijgekomen wegens verval van de termijnen van vooronderzoek. Drie andere processen lopen nog, maar die hebben ‘slechts’ betrekking op Berlusconi’s enorme zakenimperium. Ruby is een ander verhaal, want daarmee wordt een ‘morele kwestie’ geopend die tot nog toe in de Italiaanse mores niet voorkwam.

De Italiaanse vrouwen hebben er genoeg van, riepen ze zondag op 250 pleinen over het hele land. Eén miljoen vrouwen die vinden dat het afgelopen moet zijn met meisjes en vrouwen die via het bed carrière kunnen maken en voorrang hebben op hun minder bedeelde soortgenoten. Mores die Italië sinds mensenheugenis typeren, maar die dankzij Berlusconi’s uitbundigheid nu zo duidelijk aan het licht zijn gekomen dat ze ondraagbaar zijn geworden. Bovendien is het nog wat anders om via het bed op tv te komen als showgirl, of meteen benoemd te worden tot minister van Gelijke Kansen of raadslid van de regio Lombardije. Want dat is Berlusconi: altijd overdrijven. Tot vreugde van zijn trouwe fans. Het laatste opinieonderzoek wijst uit dat hij nog altijd op dertig procent aanhangers onder de Italianen mag rekenen.

ANNE BRANBERGEN