Rome - Op de heilige grasvlakte van het Noord-Italiaanse plaatsje Pontida zou afgelopen zondag het grote woord worden gesproken. Umberto Bossi, de leider van de separatistische Lega Nord, zou zeggen of er nog toekomst is voor de regering-Berlusconi, waar bondgenoot Bossi zo de stekker uit kan trekken. De verwachtingen waren hoog gespannen, na Berlusconi’s twee grote nederlagen van de afgelopen maand: jammerlijk verloren burgemeestersverkiezingen én het referendum waarin het Italiaanse volk op niet mis te verstane wijze duidelijk heeft gemaakt dat de regering-Berlusconi naar huis moet. Van Bossi verwachten de noordelijke middenstanders die hij vertegenwoordigt op zo'n moment stoere taal, een klap in het gezicht, een nieuwe koers.

Maar de oude, beverige man die het podium van Pontida voor de twintigste keer op strompelde is al lang niet meer de brullende Hulk uit het Noorden. Umberto Bossi is 69, heeft een aantal jaren geleden een hersenbloeding gehad en weet dat zijn Lega Nord het nooit verder zal schoppen dan tien procent. De droom van de afscheiding van ‘Padania’, zoals het gebied boven de Po volgens de Lega Nord moet gaan heten, is al lang verruild voor baantjes in de politiek, waar je in Italië rustig oud mee kunt worden. Het gemompelde boodschappenlijstje van Bossi maakte weinig emoties los onder zijn massaal toegestroomde noorderlingen.

Uit zijn zwaar aangetaste spraakvermogen vielen de termen ‘minder belasting’ en ‘eigen beslissingsrecht’ met moeite te destilleren, maar dat is niet echt nieuw. Het gebeurt al twintig jaar niet, integendeel, en van de twee ministeries die van de Lega Nord van Rome naar het noorden moeten verhuizen raakte niemand op het grasveld van Pontida opgewonden.Silvio Berlusconi zag er ook verschrikkelijk slecht uit toen hij zondag ‘opgelucht’ reageerde op de woorden van zijn bondgenoot. Kalkwit, kapot, met een scheefgetrokken mond en diepe kringen onder de ogen zei de premier van Italië: ‘Umberto heeft bevestigd wat hij mij had beloofd: onze alliantie is veilig en we gaan gewoon door tot 2013.’

Je kreeg eigenlijk een beetje medelijden met de twee oude mannen die zelf niet meer in hun woorden geloven. Bossi wordt in september 70, Berlusconi 75. Ze zijn op, maar ze moeten door. Gevangen in hun rol, beiden charismatici-af voor wie nog geen opvolger is gevonden. En de vijand rammelt aan de poorten, klaar om het kiessysteem terug te draaien in een versplinterd bonussysteem waarbij iedereen en niemand het voor het zeggen krijgt. Terug naar af, maar waar zat het knopje ook al weer?