De titel van de tentoonstelling Let’s sit down before we go verwijst naar een oude gewoonte in Rusland: voor je op reis gaat, neem je een moment voor jezelf om te bedenken waar je vandaan komt, waar je heen gaat en waarom. Hetzelfde gold voor Bertien van Manen. Persoonlijke omstandigheden maakten dat zij vanaf 2010 minder reisde. Ze nam de rust om terug te kijken op haar projecten en reizen. Samen met de Engelse fotograaf Stephen Gill maakte ze een keuze uit ruim 15.000 negatieven. Ze was verbaasd te zien dat de tijd bijna heeft stilgestaan. Zo leek op haar foto’s het leven buiten de grote steden te nauwelijks veranderen.

De foto’s van Van Manen zijn intiem. Neem Pjotr en zijn familie. Ongedwongen staan ze daar, op blote voeten in pyjama’s, in de sneeuw. Poserend voor een fotograaf die ze vertrouwen. Dat zie je aan de lach van Pjotr maar ook aan de twee mannen die ontspannen toekijken vanuit de deuropening. Of kijk naar Vlada die in haar keuken zit en wordt omringd door haar spullen: de theepot waar ze uit schenkt, de bloemen waarvan ze houdt, het schilderij waar ze elke dag naar kijkt. De persoonlijke sfeer van de foto’s wordt versterkt door een zacht, bijna flets kleurenpalet. Daarnaast zijn ze vaak een tikje vreemd. Wat doet dat jongetje boven op de kast? En waarom zit er iemand met muts op in een leeg bioscoopzaaltje? Het licht-absurdistische is iets dat Van Manen niet regisseert maar spontaan aantreft.

Let’s sit down before we go van Bertien van Manen is tot en met 24 juni 2012 te zien in Foam. Open dagelijks van 10.00 -18 uur, do/vr van 10.00 - 21.00 uur. Entree: € 8,50

[Persbericht]