Je zou het niet zeggen op grond van telkens diezelfde stapels die je aangrijnzen in willekeurig welke boekhandel, maar er verscheen in het afgelopen jaar meer dan Fokke en Sukke, bundelingen van Bril en Kluun, nieuwe romans van Siebelink, Enquist en De Winter, en eindeloze heruitgaven van Noort en Verhoeff.
Er verschenen zelfs erg veel mooie en opwekkende boeken, die moeiteloos hun weg vonden naar het immer kloppende lezershart van deze krant. De vaste recensenten werd gevraagd naar hun favoriete drie titels (fictie) van het afgelopen jaar, en in hun keuze tonen zij zichzelf: eigenzinnig, onverwacht en tegen de grijze middenmoot in. De lijstjes met toelichting zijn in hun geheel te lezen via deze links:

Joost de Vries
Jacq Vogelaar
Marja Pruis
Mirjam Noorduijn
Janita Monna
Jan Luijten
Erik Lindner
Rob Hartmans
Kees ’t Hart
Piet Gerbrandy
Graa Boomsma
Maarten van Buuren

Uit deze lijstjes is vervolgens een ‘toptien’ samengesteld, op basis van de geringe overlap (die was er vooral bij de poëziekeuze) en met het oog op een mooie verdeling van proza en poëzie, Nederlands en vertaald. De liefhebbers lichten hun favoriet op deze pagina’s nog een keer toe. Als je hun liefdesverklaringen leest denk je weer even te weten wat het is, literatuur.