GroenLinks heeft Kamervragen aangekondigd, de pvv zal vast gezegd hebben dat geweld de goede zaak schaadt, Denk moet ook iets hebben geroepen en er zullen mensen zijn geweest die het ‘een nieuw dieptepunt’ hebben genoemd: de gewelddadige aanval afgelopen weekend in Den Haag op een bijeenkomst van Kick Out Zwarte Piet door hooligans en rechts-extremisten. Het zijn de bekende reflexen in een totaal uit de hand gelopen cultuuroorlog.

Het geweld wordt door een grote groep geaccepteerd, daarvoor hoef je maar enkele minuten op sociale media te surfen; van mensen die de actie niet hard genoeg vinden tot ‘ik ben tegen geweld, maar deze lui vragen er wel om’ en een enorme berg racistische bagger.

Eigenlijk is de vraag: hoe kan dat? Kunnen we de aanval in Den Haag los zien van de intocht vorig jaar in Eindhoven, waarbij tegenstanders werden aangevallen en bekogeld met eieren, er racistische en seksistische spreekkoren waren te horen, ook over Hitler? Kunnen we het los zien van de intocht een jaar eerder, toen tegenstanders van Zwarte Piet op een snelweg nabij Dokkum werden tegengehouden door een groep die we Blokkeerfriezen zijn gaan noemen? Herinnert u zich de intocht van 2016 nog, waarbij tweehonderd tegenstanders van een egaalzwarte Piet hardhandig werden aangehouden?

Waarom zei burgemeester Remkes niets over de aanval op Kick Out Zwarte Piet?

Kunt u zich de verontwaardiging van de bestuurders van ons land herinneren bij een van deze gevallen? Voor mensen die zich inzetten tegen racisme en Zwarte Piet gelden blijkbaar andere regels.

De discussie over het aanpassen van Piet duurt nu al jaren en volgens een inventarisatie vorige week door de NRC zijn er al bijna vijftig gemeenten die Sinterklaas dit jaar enkel laten vergezellen door roetveegpieten. Dat doen ze in navolging van de ntr, omdat onze premier – en met hem tal van politici – te laf is om zich uit te spreken tegen het racisme dat loskomt rond Zwarte Piet. Rutte zei dat het ‘een zaak van de samenleving’ is, de politiek heeft belangrijker zaken om zich op te richten.

Onze premier ziet hopelijk zelf toch ook wel dat Zwarte Piet wordt misbruikt om een cultuuroorlog uit te vechten? Dat een groep in het land hem aangrijpt om, desnoods middels geweld, aan te tonen dat ‘oorspronkelijke’ witte Nederlanders het hier voor het zeggen hebben?

Is het toeval dat de Haagse burgemeester Johan Remkes, een partijgenoot van Rutte, niets te zeggen had over de aanval van afgelopen vrijdag op de vergadering van Kick Out Zwarte Piet? De openbare orde was namelijk ‘niet in het geding geweest’, was zijn reactie. Mensen aanvallen met stenen, vuurwerk en knuppels en daarbij auto’s en ruiten vernielen is pas een probleem als het op straat gebeurt bij massabijeenkomsten? Van onze bestuurders mogen we toch verwachten dat ze pal staan voor onze democratie? Een liberaal moet toch achter het recht op vergaderen staan en dat desnoods luidkeels verdedigen? Hoeveel ‘incidenten’ moeten er nog volgen voor zij zich klip en klaar uitspreken? Of geldt ook voor onze premier, burgemeesters en andere politici dat ze zich liever niet branden aan deze kwestie?

Ja, Zwarte Piet is racisme en ja, de mensen die tegenstanders van Zwarte Piet met geweld willen stoppen zijn extremisten. Als onze bestuurders dat nou eens uitspreken en daarnaar handelen, kunnen de mensen die dat willen zich volgend jaar weer concentreren op een feestje.