Rome – Er is er weer eens eentje gevonden: een ingevroren moeder in de vrieskist, ditmaal in de Noord-Italiaanse provinciestad Borgomanero.

De 52-jarige Tiziana De Vecchi hield het lijk van haar bij overlijden 78-jarige moeder al vier jaar in de diepvries verborgen, zorgvuldig ingepakt in vuilniszakken.

Het pensioen was de afgelopen vier jaar gewoon overgemaakt naar het appartementje waar Tiziana De Vecchi zich strategisch enkele jaren eerder samen met haar moeder had laten inschrijven.

Moord wordt niet vermoed door de carabinieri, die per toeval door de brandweer werden gewaarschuwd. Tiziana had een vriend die bij het Rode Kruis werkt gebeld omdat ze zich niet goed voelde. Of hij langs wilde komen, maar dan echt alleen hij, had ze hem dringend gevraagd. De vriend kon niet, maar belde wel de eerste hulp. Toen de ambulance voor een gebarricadeerde deur kwam te staan, werd de brandweer gewaarschuwd. Na het intrappen van de deur werd Tiziana op de grond gevonden als gevolg van een hersenbloeding, maar werd de aandacht van de brandweer tevens getrokken door een vreemde stank in het appartement. Een blik in de vrieskist was voldoende om te snappen wat er aan de hand was, ook omdat het invriezen van overleden familieleden niet nieuw is in Italië.

De praktijk is sinds 2006 bekend. Liefhebbende zoons, dochters, neven, nichten, die intrekken bij het eenzame, slecht ter been zijnde familielid. Dan is het zaak om je enige tijd op straat met het ouwetje te tonen, zorgzaam voortschuifelend en de boodschappen dragend. En ook om de diepvrieskist ruim op tijd te bestellen, natuurlijk. Als het familielid is overleden, verhuist het lijk geruisloos naar de vrieskist. Op vragen van buren luidt het antwoord dat het z’n gangetje gaat, maar dat vader/moeder/oom/tante op dit moment even niet in staat is om naar buiten te gaan.

‘Het heden staat vanwege gebrek aan toekomst te wankelen op de schouders van het verleden,’ schreef de schrijver Giacomo Papi vier jaar geleden in La Repubblica naar aanleiding van de ingevroren gepensioneerden. ‘Misschien dat de mensen die hun familielid invriezen onbewust proberen om de vorige eeuw in te vriezen. De sociale verworvenheden, zoals pensioenen en vaste banen, zijn verleden tijd. De enigen die ervan hebben geprofiteerd, zijn de mensen die in de tweede helft van de vorige eeuw hebben gewerkt en met pensioen zijn gegaan. Zolang het nog kan, is het de moeite waard om van de kliekjes te profiteren.’