Adres en bereikbaarheid

IJpromenade 1, 1031 KT Amsterdam, t. 020-5891400

Vanaf station Amsterdam Centraal vaart 24 uur per dag een gratis pont naar het aan de IJ-oever gelegen EYE. Automobilisten en fietsers kunnen parkeren aan de achterzijde van het gebouw. EYE is toegankelijk voor mindervaliden

EYE bar-restaurant

Amsterdam heeft er vanaf 5 april een bijzondere horecalocatie bij: EYE bar-restaurant. Tijdens de Festivalweek is er keuze uit de speciale festival­kaart voor lunch, diner en drank.

EYE bar-restaurant is officieel geopend vanaf 14 april. Reserveren: 020-5891402.

EYE Basement

Dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 uur, toegang gratis. Behalve vier state of the art film­zalen biedt het nieuwe filmmuseum bezoekers ook de kans hun kennis van film interactief te verrijken. In de Basement kunnen filmliefhebbers aan de gang met de drukknoppen, handels en browsers; ze bepalen zelf wat ze willen zien en hoe lang, daarbij onder meer aan de hand genomen door een aantal welbespraakte gidsen.

Pod Experience: BN’ers leiden rond

In de Pods – speciaal ontworpen cubicles, voorzien van comfortabele driezitsbank en cinemascope beeldscherm – kunnen fragmenten of complete films uit de collectie worden bekeken. Bekende Nederlanders Jeroen Krabbé, Georgina Verbaan, Wubbo Ockels, Monique van de Ven en de oudste filmster van Nederland: Sinterklaas (Stefan de Walle), leiden de bezoeker langs thematisch geordende fragmenten en tonen de variëteit van de filmcollectie. Te zien zijn onder meer beelden uit bioscoopjournaals (Ons prinsesje loopt), speelfilms (De inbreker) en promotiefilms (Amsterdam, zoals men het ziet tijdens een rondvlucht met de klm).

De Pods bieden ook gelegenheid tot deelname aan een EYE-filmquiz, gepresenteerd door tv-persoonlijkheid Isolde Hallensleben. De quiz kent verschillende niveaus voor zowel filmkenners, algemeen geïnteresseerde bezoekers als kinderen (10 tot 12 jaar). Wie in de beslotenheid van de Pod een hele film wil bekijken kan een keus maken uit honderden films uit de collectie. Denk aan een Nederlandse klassieker als Alex van Warmerdams De Noorderlingen, beroemde Hollywoodproducties (Ben Hur, Some Like it Hot) of het werk van regisseurs als Martin Scorsese, Stanley Kubrick en Nederlandse makers als Martin Koolhoven en Paul Verhoeven.

Panorama: 360º beeld

In de Panorama-ruimte wordt de bezoeker omringd door bijna honderd filmbeelden, twaalf rijen hoog. Zeven bedieningspanelen – op thema gegroepeerd – staan hem ten dienste om door de EYE-collectie te laveren. Met behulp van trefwoorden roept de bezoeker beelden op die hem iets leren over sterrencultuur, kleurgebruik, de geschiedenis van de stille film of de karakteristieken van de Nederlandse cinema, met zijn vermaarde documentaire traditie. Zo laveert de kijker bijvoorbeeld langs grappige stukjes slapstick van Charlie Chaplin en Buster Keaton, opnamen uit Le voyage à travers l’ impossible (George Méliès), een echte kunstenaarsfilm (Mad Nest van Shinkichi Tajiri) of de western High Noon.

Playground: interactieve installaties

In de Playground staan wisselende inter­actieve installaties opgesteld. Tot 2013 zijn dat ­Bubbles (2000) van Wolfgang Muench en Kiyoshi Furukawa; Mobile Thrill (2010) van Sander Veenhof, Madelinde Hagemann en Anika Ohlerich; Indoor|Outdoor (2010) van Luis Soldevilla en Flipbook Machine (2011) van het Museum of the Moving Image, New York.

In de ‘multi-user’-installatie Bubbles werpen bezoekers schaduwen op de bewegende zeepbellen op het scherm, die hierop reageren en geluidseffecten creëren. Door te dansen, huppelen of te springen maak je je eigen inter­actieve compositie. Indoor|Outdoor verkent de mogelijkheden van een geprojecteerde deur om ons naar andere ruimtes en werkelijk­heden te transporteren, en Mobile Thrill voorziet je mobieltje – die je eerst op een lopende band moet leggen – van spannende opnamen. Flipbook Machine ten slotte geeft de bezoeker vijf seconden de tijd om ster te worden van zijn eigen filmpje; de videocamera registreert veertig opnamen, die rechtsreeks worden verstuurd naar de museumwinkel, waar de beelden worden samengebonden tot een fraai bladerboekje (prijs: € 3,95).

De Basement is een samenwerking van EYE, Submarine, BeamSystems BV en NorthernLight

Educatie

EYE kan jaarlijks meer dan tweehonderd schoolgroepen ontvangen. In de professioneel aangeklede educatieruimte, de Workshop, is alles aanwezig om filmpjes te maken en direct op groot scherm te vertonen. Nieuw in het aanbod is het uitgebreide (film)erfgoedprogramma Filmjuwelen. Met speciale filmvoorstellingen en workshops voor het basis- en voortgezet onderwijs brengt Filmjuwelen de rijke filmcollectie van EYE tot leven door een eigentijds kijkje in de filmgeschiedenis.

De opening van het filmmuseum luidt ook de lancering in van MovieZone – hét filmmerk voor, door en van jongeren die belangstelling hebben voor film en ermee aan de slag willen. MovieZone brengt niet alleen landelijke activiteiten voor jongeren van twaalf tot en met achttien jaar, maar ook speciale EYE-filmvoorstellingen: MovieZone Classics en MovieZone Presents. Ook zijn er MovieZone-workshops op maat.

Vriend van EYE

Draagt u EYE een warm hart toe en wilt u de filmcultuur in Nederland stimuleren? Dan zou dit, om met Humphrey Bogart in Casablanca te spreken, wel eens ‘the beginning of a beautiful friendship’ kunnen zijn. Als Vriend van EYE ondersteunt u de ambities van het instituut en maakt u bijzondere activiteiten mogelijk. Bovendien biedt het lidmaatschap allerlei aantrekkelijke kortingen. Alle voordelen op een rij op eyefilm.nl/vriendvaneye.