Aan het begin van Flessenpost, een theatergebeurtenis voor kinderen, had ik meteen een binding met de voorstelling. De oma van het meisje Alba is net dood. Haar donkergekleurde broertje heeft zich erbij neergelegd, haar moeder is alleen maar bezig met de erfenis, en vader zit zoals gewoonlijk ergens in ‘verweggistan’. De brieven die Alba aan oma schreef zijn door haar moeder ingepikt, en haar verjaardag wordt door iedereen vergeten. Wanneer Alba uit wanhoop heel hard om oma Mieselwitz roept, is die er meteen weer - een bleek geschminkte, zeer uitbundige Surinaamse grootmoeder, die almaar blijft praten en lachen. Ze helpt haar lievelingskleinkind door een zware tijd heen, bezorgt de brieven terug, maar geeft Alba bovenal de ruimte om rustig uit te zoeken hoe je in een eigen tempo volwassen kunt worden, zonder alleen maar vechten en bokkigheid. Wanneer Alba dat kleine stukje eigenheid heeft gevonden dat je in een voorstelling van ÇÇn uuur kunt laten zien, gaat oma Mieselwitz er weer van tussen. Nieuwe brieven zijn welkom via de zee, als het even kan in een fles.
Flessenpost is een mooie voorstelling geworden. De thema’s zijn heftig maar dichtbij, de toon is lichtverteerbaar, de speelstijl energiek zonder in overdrijving te gaan hangen. De mededeling van de productie lijkt me voor kinderen herkenbaar: volwassenen hebben de neiging om aan kinderen te trekken, terwijl een klein duwtje in de rug en verder ruimte om van alles uit te zoeken veel beter zou zijn. De medewerkers van Jeugdtheater Sonnevanck hebben bij kinderen in Enschede (hun vestigingsplaats) navraag gedaan naar zulke alledaagse zaken als: ‘Heb je wel eens het idee dat je door vader of moeder niet wordt begrepen?’ De antwoorden wekten de indruk dat ze een beerput hadden opengetrokken. Over een stukje van die beerput handelt de voorstelling. Zonder oplossing, zonder een geheven vingertje: het slot is vrij open, en biedt alle aanleiding om er na afloop met de kinderen over te praten. Waarbij - getuigde regisseur Flora Verbrugge enkele dagen na de premiŠre - nu eens niet de eeuwige vragen kwamen (‘Hoe lang hebben jullie gerepeteerd’, ‘Hebben jullie de kostuums zelf gemaakt’), maar direct op het stuk werd gereageerd, waarbij heftige gesprekken ontstonden over hoe d¡t nu toch moet aflopen.
Theatraal is Flessenpost een lekkere voorstelling die vanaf de eerste seconde van het speelvlak spat, langzamerhand het waarmerk van de op energie en muzikaliteit regisserende Flora Verbrugge. Annemarie Feltmann zet een bonkige en ontroerende Alba neer, Leontien Nelissen vonkt als de truttige moeder, en Raymi Sambo schminkt zichzelf een beetje weg als broertje, om des te sprankelender te voorschijn te komen als oma Mieselwitz. Zoals altijd is er levende muziek, door Henk van Lingen, Marcel Oosterwijk en Dominique ZwartelÇ, respectievelijk gitaar, orgel en klarinet.

  • Engerlingen van Sonnevanck is bedoeld voor de schoolklas. De twee zusjes Koos en Koosje bezoeken de klas. Koosje is een blok aan het been voor Koos, want ze is altijd bang. Koos droomt van avontuur, Koosje moet er niet aan denken. Vanaf het najaar weer beschikbaar, in een heldere regie van Dani‰lle Wagenaar (onthou die naam!). Inlichtingen: 053-4315400.
  • Sonnevanck is met iets geheel nieuws begonnen: Soap Sonnevanck op Internet, een wekelijkse serie over het reilen en zeilen van een theatergroep. Kinderen kunnen zich er al surfend op Internet via vragen en suggesties tegenaan bemoeien en de serie geeft antwoord op die eeuwige vragen van kinderen. http://www.sonnevanck.nl
  • De kus van de spinvrouw (regie: Dora van der Groen, spel: Johan van Assche en Steven van Watermeulen) is een mooie bewerking van Manuel Puigs roman. Een marxist en een flikker in een Latijns-Amerikaanse gevangeniscel. Water en vuur, maar de tederheid overwint. Een productie van Het Zuidelijk Toneel op tournee (040-2333633).