La Paz - Wat te doen als je in Bolivia een vrouw zwanger maakt en geen gezin wilt? De beste manier is bij het leger te gaan en je toevlucht te zoeken in de kazerne. Tenminste, dat is het advies dat de Boliviaanse president Evo Morales onlangs gaf in een speech voor een groep militairen.
Het is niet bekend of hij de lachers op zijn hand had. Misschien was het ook niet als grap bedoeld en eerder een vaststelling. Het was in ieder geval de zoveelste keer dat Evo, zoals hij liefkozend wordt genoemd, zich publiekelijk van een soort seksistische humor-light bediende. De boodschap staat in groot contrast met zijn emancipatiepolitiek die sociale, culturele en genderschotten in het armste land van Zuid-Amerika juist moet doorbreken.
De vrijgezelle president pochte eerder ook al publiekelijk over zijn uithoudingsvermogen in bed en vertelde over Bolivianen die met riemen lopen waar een pijl naar beneden op staat met de tekst: ‘Het lukt Evo’. Dat hij een echte man is wilde hij een tijd terug ook laten zien tijdens een vriendschappelijk potje voetbal, toen hij een tegenstander - en politiek rivaal - een knietje in het kruis gaf. En onlangs verzuchtte hij nog dat hij de tegenstanders van een omstreden wegenbouwproject wel voor zich kon winnen door de vrouwen verliefd op hem te laten worden.
En toch spelen volgens Evo juist vrouwen de hoofdrol in de ‘democratische en culturele revolutie’ die hij probeert te voltrekken. En toegegeven, Evo’s ministersploeg bestaat voor een groot deel uit vrouwen en hij liet in de grondwet specifiek opnemen dat discriminatie jegens vrouwen strafbaar is. Of iemand hem naar zijn eigen wetgeving zal aanklagen lijkt onwaarschijnlijk. Vrouwenorganisaties waren not amused door zijn uitspraken, maar daar zal het bij blijven. Want Evo zit na vijf jaar nog steeds redelijk comfortabel op het pluche, terwijl voorheen presidenten in Bolivia elkaar in rap tempo opvolgden.
Een diep verankerd cultureel verschijnsel als het machismo verander je niet op slag. Die hobbelt traag achter Morales’ ‘institutionele revolutie’ aan. Om de drie dagen vindt er in Bolivia nog een feminicide (vrouwenmoord) plaats. Maar het moet ook een beetje van twee kanten komen, leek Morales vorig jaar op Internationale Vrouwendag te willen zeggen: ‘In veel gevallen is het zo dat de vrouw zelf de macho is.’