Het bekende verhaal van een imam in Turkije gold ook voor hem: hij zong vijf maal per dag de Arabische tekst in de microfoon, moest iedere keer concluderen dat slechts een enkeling gehoor gaf aan zijn oproep om te komen bidden, bad met die schaarse lui in zijn pittoreske moskee en moest lang op een religieuze feestdag wachten om te zien dat zijn moskee propvol zat.

Toen braken de rellen los in Istanbul. Imam Fuat zat ongetwijfeld voor de televisie om de laatste ontwikkelingen te volgen. Geen haar op zijn hoofd dacht eraan dat hij een dag later het belangrijkste onderwerp zou zijn in een brandende politieke strijd op het hoogste niveau.

Het volgende gebeurde namelijk: diezelfde nacht vonden de hevigste gevechten in de buurt van de moskee van imam Fuat plaats. Tientallen demonstranten, die slaags waren geraakt met de politie en niet meer tegen traangas konden en vaak ook gewond waren geraakt, zochten hun heil in zijn moskee. Daar lagen ze te bloeden op de mooie tapijten. Demonstranten met medische ervaring probeerden ze te behandelen. Imam Fuat liep in het rond en verzocht iedereen de moskee geen schade toe te brengen. Tegen de ochtend ging iedereen weg, imam Fuat met het grootste dilemma van zijn leven opzadelend.

De regeringsgezinde media beweerden dat de demonstranten aan heiligschennis hadden gedaan en bier hadden gedronken in de Dolmabahce-moskee. Er waren geen foto’s van, maar de imam van de moskee kon wel getuigen. Premier Tayyip Erdogan sprong op dit bericht in en schreeuwde dat de oproerkraaiers zulke ongelovigen waren dat ze bier hadden gedronken in die moskee in kwestie. Er was echter een probleem: imam Fuat Yildirim weigerde te zeggen dat hij bierdrinkers had gezien die nacht. De akp en de politie hadden er zeker niet op gerekend dat een imam, van wie het salaris zoveel beter was geworden onder deze diep gelovige premier, de woorden van Erdogan niet bevestigde. Ze hebben imam Fuat zes uur lang verhoord. Het enige wat hij moest zeggen was dat hij een bierblikje had aangetroffen in de moskee. Imam Fuat zei enkel dat hij als moslim niet kon liegen.

Imam Fuat is nu weggestuurd van die mooie moskee van hem. Waar hij nu gaat dienen is nog niet bekend. Waarschijnlijk in een bergachtig gebied in het oosten, een godvergeten dorp waar het zes maanden vriest.