New Delhi – Op bezoek in India voor een ‘strategische dialoog’ verdedigde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry afgelopen week het controversiële spionageprogramma Prism.

Hij gebruikte de inmiddels grijs geworden oneliner dat het massaal bespieden van burgers helpt om terroristische aanslagen te voorkomen. Zijn Indiase toehoorders hadden echter weinig overtuiging nodig. India is net als de VS erg nieuwsgierig naar wat burgers digitaal uitspoken. In 2012 stuurde het land 4750 verzoeken naar Google om het surfgedrag van individuen vrij te geven. Alleen de VS deden meer verzoeken. Ook is India bezig zelf een grootschalig surveillanceprogramma op te zetten met de weinig verhullende titel Centralised Monitoring System.

Een speciaal overheidsorgaan, gevestigd aan de buitenrand van Delhi, zou volgens dit systeem het recht krijgen om de negenhonderd miljoen Indiase gsm-gebruikers en de honderdzestig miljoen interne verbindingen real time af te tappen, onthulde dagblad The Hindu. De bevoegdheid om het dataverkeer van burgers te volgen is nu nog verdeeld over negen overheidsinstanties, waaronder de Indiase belastingdienst en het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Dat Big Brother plotseling ook Hindi blijkt te verstaan heeft privacywaakhonden doen opstaan. Het grootste punt van zorg: het ontbreken van een privacywet die paal en perk stelt aan wat er met de verzamelde gegevens gebeurt. Dit nieuwe systeem valt nog onder de koloniale telegraafwet uit 1885. Zoals de zaken er nu voorstaan kan de Indiase overheid straks zonder tussenkomst van de rechter grasduinen door e-mails, Twitter-berichten, Facebook-posts, telefoongesprekken en sms’jes.

Maar van onbeperkt snuffelen in data zal geen sprake zijn, zo liet een woordvoerder van het Indiase ministerie van Binnenlandse Zaken weten. ‘We gaan echt niet naar willekeurige telefoongesprekken luisteren’, luidde de boodschap. Voor de rest willen de autoriteiten weinig kwijt omdat ‘toelichting op dit geheime programma het nut ervan zou ondergraven’.

Volgens Milind Deora, de Indiase onder­minister van Informatietechnologie, gaat de privacy van burgers er zelfs op vooruit, omdat de gegevens in de toekomst direct naar de ­overheid gaan, in plaats van via het telecombedrijf op het bureau van de autoriteiten te belanden. Het lijkt erop dat de Indiase Winston Smith nog even rustig kan slapen. Vanwege technische problemen is de startdatum van het Centralised Monitoring System tot december opgeschort. Wel zijn Indiase deelstaten bezig hun eigen digitale gluurmiddel aan te schaffen. Klokkenluiders als Edward Snowden zijn hierbij overbodig. Het opzetten van een automatisch aftapsysteem gaat gewoon via openbare aanbesteding.