Zwaaiend met vlaggen vieren ze de overwinning van moeder Suu op de regeringspartij, die wordt gesteund door het leger dat hen decennialang onderdrukte.

Er zijn nog weinig officiële resultaten binnen, maar tussentijdse tellingen voorspellen een overweldigende meerderheid van stemmen voor de oppositiepartij. ‘Iedereen heeft 25 jaar op dit moment gewacht, ze gaat zeker winnen’, zegt een Birmese zanger terwijl hij meedeint op de muziek. Destijds, na de verkiezingen van 1990 waarin de National League for Democracy ook een grote overwinning behaalde, werden de resultaten na twee maanden nietig verklaard en begon twintig jaar van harde onderdrukking.

‘Moeder Suu is de enige voor ons!’ roept een man terwijl hij zijn armen uitstrekt naar een groot scherm waarop foto’s van Aung San Suu Kyi worden vertoond. Gekleed in T-shirt met een pauw en ster, het teken van de oppositie, dansen aanhangers tot laat in de avond. Eerder maande ‘de Lady’ haar supporters tot kalmte. ‘Het is belangrijk dat we de kandidaten die verloren niet provoceren’, zei ze tegen een juichend publiek de ochtend na de verkiezingen.

Een gevoel van onbehagen bekruipt sommigen als blijkt dat de nld nog veel meer stemmen gekregen heeft dan verwacht. Ook al heeft het leger deze keer gezegd dat het de uitslag van de verkiezingen zal respecteren, angst voor een nieuwe coup blijft.

Weken voor de verkiezingen rapporteerden de media aantijgingen van omkoping en intimidatie van kiezers door de regeringsgezinde Union Solidarity and Development Party (usdp), maar het lijkt weinig invloed gehad te hebben. Al om vijf uur, een uur voordat de stemlokalen openden, stonden er op zondag lange rijen in het hele land. ‘Je weet dat ze dan niet komen om te stemmen voor de usdp’, zei Birma-expert Bertil Lintner, die de ontwikkelingen in het land al bijna dertig jaar volgt.

Ook al komen er regelmatig berichten binnen dat er met de resultaten gesjoemeld zou zijn, voor nu storen de meeste supporters zich daar niet aan. ‘nld, we hebben gewonnen, moeder Suu, moeder Suu!’ schalt het urenlang door de straat als de partij de ene na de andere overwinning aankondigt.