Volgens de Britse krant The Independent zijn minstens 28 mensen doodgeschoten toen de acht mannen in het wilde weg begonnen te schieten op een plein in Bagdad. Zij beweren dat ze aangevallen werden. Dat wordt door ooggetuigen ontkend.

Blackwater USA wil graag gezien worden als een ‘private militaire onderneming’ (pmo) die ‘beveiligers’ levert aan wie genoeg geld heeft voor de gepeperde rekening. In gewoon Nederlands bestiert het bedrijf een privé-leger met een hoofdkwartier in North Carolina, usa, bestaande uit duizenden ex-militairen. Zij komen onder meer uit landen als Chili en Colombia, wier (ex-)militairen het zo nauw niet nemen met de mensenrechten. Haar ‘beveiligers’ zijn huurlingen die werken voor de hoogste bieder. Verdienen ze meer bij Dyncorp of Sandline International, om nog maar eens twee pmo’s te noemen, dan werken ze voor hen. In Irak en Afghanistan levert Blackwater huurlingen aan de Amerikaanse overheid, die ze onder meer inzet als beveiligers voor konvooien, bodyguards en trainers van lokale veiligheidstroepen.

De slachtpartij had een kentering kunnen inluiden. De Iraakse regering maakte duidelijk dat alle Blackwater-werknemers, behalve de acht mannen die het bloedbad aanrichtten, het land dienden te verlaten. Premier Nouri al-Maliki riep de Amerikanen op het contract met Blackwater op te zeggen. Maar enkele dagen later maakten Amerikaanse functionarissen bekend dat Blackwater weer actief was in de straten van Bagdad.

Al jaren wordt opgeroepen pmo’s aan banden te leggen. De nieuwste aanval op Blackwater c.s. komt van de journalist Jeremy Scahill, auteur van Blackwater, the Rise of the World’s Most Powerful Mercenary Army. De huurlingen zijn geen militairen en vallen dus niet onder de militaire wetten van de VS. In feite zijn ze buitenlandse bezoekers die illegaal, want zonder visum, Irak en Afghanistan zijn binnengekomen. Ze vallen onder het rechtssysteem van het desbetreffende land, maar aangezien ze wapens dragen, zijn ze onbenaderbaar. Scahill is de zoveelste die oproept een einde te maken aan deze wetteloosheid, die agressief gedrag in de hand werkt. De enige die dat kan is de Amerikaanse overheid, verreweg de grootste contractant van de huurlingen.

Mocht er ooit actie ondernomen worden, dan biedt YouTube.com, de website vol filmpjes, een bron van bewijs. Daarop is onder meer te zien hoe een Blackwater-sniperteam huishoudt in Najaf, in april 2004. De mannen schieten op alles wat beweegt. ‘It’s like a goddamn turkey shoot’, zegt een van hen. Door de vuurlijn rijdt een autobus die zwaar wordt beschoten. Vorig jaar al circuleerde op YouTube een filmpje waarin private contractors vanuit hun voertuig auto’s onder vuur nemen die te dicht naderen. Een ander filmpje toont Blackwater-helikopters boven Bagdad. Er hangen mannen uit die boven woestijnachtig terrein gericht schieten op zwarte vlekken. Zijn het mensen, dieren?

Het meest onthullend is nog wel het YouTube-filmpje waarin een ginnegappende president Bush tijdens een universiteitsbezoek door een studente wordt gevraagd wat hij gaat doen aan de wetteloosheid van de pmo’s. Bush: ‘Ik ga mijn minister van Defensie bellen omdat ik nu een heel goede vraag voor hem heb. Zo werk ik.’

In het filmpje is Bush zo suf dat het bijna ontwapenend is. In werkelijkheid is dit echter doodeng: het filmpje toont Bush’ zwakte en beïnvloedbaarheid. Het was namelijk Donald Rumsfeld, de vorige minister van Defensie, die niet alleen het fiasco van de Iraakse veldtocht veroorzaakte, maar aan de vooravond daarvan met geweld een hervorming van het Pentagon doordrukte die ruim baan gaf aan het ongecontroleerde moorden van Blackwaters huurlingen.

Blackwater snipers in Najaf (Irak). _It’s like a goddamn turkey shoot.


_

_Blackwater ‘commando’s’ in Najaf. Fuckin’ nickers.


Suffe Bush in Rumsfelds tang


Blackwater heli’s


v

Contracters beschieten auto’s


_