‘Als een auto met dertig kilometer per uur op je af rijdt, is je natuurlijke reactie wegrennen, niet erbovenop springen. Ik benader het daarom heel technisch. Als ik klaarsta, is er niks anders dan die auto die aan komt rijden. In mijn hoofd heb ik de stunt al honderdduizend keer gedaan. De auto moet op tijd starten. Ik moet op het juiste moment springen, zorgen dat ik mijn hoofd bescherm. Ik zet af met mijn voet en trek mezelf met mijn rechterhand op die auto. Ik moet wegkijken van de camera, als het even kan houd ik mijn arm voor mijn gezicht. Ik moet een rugbeschermer aan om over het dak te kunnen rollen. Als ik het rollen heb ingezet, doet de snelheid van de auto de rest. Verder heb je er geen invloed op, pray for the best.

Het is heel kort presteren, gefocust zijn. Voor Gooische vrouwen moest ik over een balkon heen vallen. Dat was best een gek valletje. Ik sta dan heel geconcentreerd te visualiseren. Ze moeten in die minuten niet meer met haarlak voor mijn gezicht gaan spuiten of aan mijn kleren gaan trekken.

Je kunt het met topsport vergelijken, al train ik daarvoor te weinig. Ik denk soms: goh, ik wist niet dat ik dat allemaal kon. Ik heb altijd iets van angst, maar wel controleerbaar. Als je geen angst hebt, wordt het gevaarlijk. Op een spannend moment denk ik wel eens: waarom doe ik dit ook al weer? Daarna is de kick extra groot.

Stuntwerk is fysiek. Je krijgt een opdracht en die moet je zo goed mogelijk uitvoeren. Het moet er mooi uitzien. Het zijn de dingen die je niet door actrices wil laten doen. Ik heb Wendy van Dijk gedubbeld, Birgit Schuurman en Angela Schijf, of nou ja, eigenlijk zo’n beetje de helft van de Nederlandse actrices.

Een aantal stunts zijn echt riskant. Een aanrijding, van een berg af rollen, een sprong van vijftien meter hoogte, met bakstenen om je enkels de gracht in. Er rijdt dan een ambulance voor, die blijft staan voor als het misgaat. Daar schrik ik elke keer weer van. Wat komt die hier doen? O shit, het is voor mij. Stuntwerk klinkt gevaarlijk, maar als je het goed doet gebeuren er geen ongelukken. Tot nu toe heb ik alleen blauwe plekken gekregen, en een keer een stuk glas in mijn hand. Ik klop het af! Ik ben normaal verzekerd.

Omdat de meeste actrices slank zijn, moet ik dat ook zijn. Mijn gezicht is nooit in beeld, ik heb meestal een pruik op en word van achteren of van ver weg gefilmd. Ik ben gelukkig niet ijdel. Vriendinnen zeggen wel eens: ‘Heidi, doe eens beter je best.’ Ze vinden dat ik mijn sportkleren te vaak aan houd. Ik zou wel tien centimeter langer willen zijn. Maar ik vind het vooral mooi dat je zo veel met je lichaam kunt doen. Ik moet mijn ouders bedanken dat ik een sterk lichaam heb gekregen, zelf zijn ze niet echt sportief.

Gezond eten doe ik al vanaf mijn twaalfde. Ik turnde fanatiek, daar moet je slank voor zijn. Big Macs, witbrood en snoep heb ik al twintig jaar niet meer gegeten. Wat ik wel eet? Groenten, brood, aardappels, vlees en vis. Gewoon wat mensen moeten eten volgens mij.

Pilates, yoga of een massage helpt me te ontspannen. Soms een drankje. Sporten is ook ontspannend, vind ik. Als ik een dag niet sport, word ik onrustig. Om in vorm te blijven train ik iedere dag gemiddeld één à anderhalf uur met mijn eigen lichaamsgewicht. Dus nooit met apparaten. Ik doe push-ups, ik jog. En ik probeer verschillende sporten te doen: klimmen, voetballen, boksen. Ik train mijn lichaam met waarvoor het gemaakt is. Geen gekke onnatuurlijke bewegingen.’