Rome - Even tussendoor: de schuldigen van één miljoen ton giftig industrieel afval, jarenlang illegaal weggemoffeld in de landbouwgrond rondom Napels, zijn sinds afgelopen vrijdag allemaal weer op vrije voeten. Het gaat om 95 verdachten die met veel moeite en na jaren onderzoek van de NOE (de ecologische brigade van de carabinieri) achter de tralies waren beland. Het bijzondere aan het onderzoek ‘Cassiopea’ was dat de bijna ongrijpbare tussenlaag van de witte boorden - vertegenwoordigers van grote noordelijke industrieën en meesjoemelende lokale Napolitaanse bestuurders - was gepakt. Dus niet de Camorra, die uiteindelijk achter de miljardenbusiness van het illegale gifafval zit, maar de keurige mensen die ‘gewoon hun werk doen’.
Het is lastig om dit nieuws te vinden in het woud van afgeluisterde telefoongesprekken van Silvio Berlusconi over het achterwerk van Angela Merkel en vele andere achterwerken. Het is nog net uit de put der vergetelheid gered door Roberto Saviano, schrijver van de wereldwijde bestseller Gomorra, het boek over de inmiddels onomkeerbare vergiftiging van het Napolitaanse Hinterland. Saviano schrijft in La Repubblica: ‘De teelt van appels, artisjokken, tomaten, mandarijnen, perziken, venkel en broccoli, de buffelmelk voor onze wereldberoemde mozzarella’s, de citroenbomen en de schaapskuddes, het is allemaal kapotgemaakt door het gif. Tegelijkertijd is in deze streek het aantal dodelijke kankergevallen met twintig procent gestegen, samen met longziektes, kinderallergieën, misvormde foetussen en huidziektes.’
Hij zegt het nog maar eens, Roberto Saviano. Hij staat onder permanente politiebewaking en kan nooit langer dan een paar dagen op hetzelfde geheime adres verblijven. Ze lusten hem rauw, de leden van de Camorra, en wie weet wie nog meer, omdat hij het ongelooflijke schandaal van de illegale gifstort in zijn geboortegrond met naam en toenaam aan de grote klok hing.
Het onderzoek ‘Cassiopea’ was in 2003 gestart. Acht jaar later blijkt het voor de Italiaanse rechters onmogelijk te zijn geweest om de solide bewijslast om te zetten in veroordelingen. Waarom? De gebruikelijke riedel - vervallen termijnen van vooronderzoek, vormfouten, trainerende advocaten van grote noordelijke industrieën, verkeerde adressen, enzovoort. De 95 zijn niet vrijgesproken, maar door lullige formele hobbeltjes met de schrik vrijgekomen. Lullige formele hobbeltjes die de ware inhoud van het onderzoek aan het oog hebben onttrokken, zoals Roberto Saviano eenvoudig aantoont. ‘Het is de zoveelste triomf van de slecht functionerende Italiaanse justitie’, luidt zijn conclusie.
Maar gelukkig is alle aandacht nu weer gericht op het zoveelste telefoongesprek van Silvio Berlusconi, de nationale bliksemafleider.