De strijd die op dit moment in Nederland gevoerd wordt om de titel Culturele Hoofdstad van Europa 2018 (uitslag 6 september) dwingt de steden Maastricht, Eindhoven en Leeuwarden dan ook om hun culturele aanbod en infrastructuur onder de loep te nemen en te revitaliseren. Wat daar precies uitkomt, valt te bezien; de steden houden hun kaarten nog angstvallig tegen de borst.

Wel weten we dat koningin Máxima op 13 september het nieuwe Fries Museum opent en dat dit najaar Land van ontdekkingen van start gaat, een samenwerkingsproject van het Groninger Museum, het Fries Museum, het Drents Museum en het Ostfriesisches Landesmuseum met het gemeenschappelijke archeologische erfgoed als focus. In Maastricht opent een door de nieuwe directeur Valentijn Byvanck hernieuwd Marres en komt het Bonnefanten onder meer met een grote tentoonstelling van de jonge, veelbelovende kunstenaar Navid Nuur. De website van het Eindhovense Van Abbemuseum geeft alleen prijs dat naast enkele concerten een bibliotheektentoonstelling van de Noorse kunstenaar Ajla R. Steinvåg te zien zal zijn en een doorlopende, verhalende presentatie van de collectie.

Verder komt museum Boijmans Van Beuningen met de blockbuster Oskar Kokoschka en een welverdiende overzichtstentoonstelling van kunstenaar Peter Zegveld. In het Haags Gemeentemuseum ook al mode met Chanel: De legende. In het Stedelijk Museum Amsterdam naast Malevich een overzicht van de op geen enkele tentoonstelling ontbrekende Amerikaanse woord-is-beeldkunstenaar Lawrence Weiner en schilderijen van de jonge Poolse Paulina Olowska.

Wie, net als ik, vindt dat de programma’s van de grote Nederlandse musea voor hedendaagse kunst niet bepaald een idee of visie uitdragen over de tijd waarin wij leven, geef ik het advies de grens over te gaan. Om te beginnen naar de ongetwijfeld interessante Biënnale van Istanbul (14/9- 20/10), maar hou wat over voor de controversiële Moskou Biënnale (19/9-20/10). Stuk voor stuk cultuurtoeristische toppers.