Bloedbroeders maken furore

Speciaal Groene-dossier: ‘Af-Pak’

Barack Obama ziet het sinds zijn verkiezingscampagne; Ahmed Rashid, de Pakistaanse Taliban-expert, ziet het al sinds 2002: als er niets verandert in Pakistan zal het Westen de strijd in Afghanistan niet winnen. De Taliban gebruiken het land als uitvalsbasis, gesteund door hun gewapende Pakistaanse bloedbroeders.

Nu Pakistaanse ‘Taliban’ ten strijde zijn getrokken tegen de regering in Islamabad en een tegenoffensief van het Pakistaanse leger tientallen slachtoffers kost en honderdduizenden mensen op de vlucht jaagt, is deze wijsheid in brede kring herontdekt.
Hérontdekt.
Want de bewering van de Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm in NRC Handelsblad van afgelopen weekeinde is onwaar. Hij zei: ‘De wereld erkent nu dat er op z’n minst rook is in Pakistan. En daar hebben we gewoon heel lang niet naar gekeken met z’n allen.’
Groene-_columnist H.J.A. Hofland waste de CDS reeds de oren. Nederland wijst al sinds eind 2006 op het gevaar van destabilisatie in Pakistan. Destijds trok niet alleen minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot aan de bel, maar ook een hoge militair: kolonel Arie Vermeij. Zolang Pakistan de grens met Afghanistan niet dichthoudt, is de strijd tegen de Taliban ‘dweilen met de kraan open’, zei hij nota bene in Van Uhms eigen _Defensiekrant.
De toenmalige CDS Dick Berlijn en minister van Defensie Henk Kamp haastten zich om de woorden van Vermeij ‘overtrokken’ te noemen. Naar we inmiddels weten had de kolonel gelijk.

Bij De Groene Amsterdammer staat ‘Af-Pak’, zoals de regio momenteel strategisch wordt aangeduid door Obama’s adviseurs, al jaren op het menu. Lees over de complexiteit van wat begon als een ogenschijnlijk simpele oorlog tegen slecht bewapende Taliban-strijders in ons speciale dossier ‘Af-Pak’

Dossier:

Medium dossier 26

Klik hier>>