Rome – Maar liefst drie vrouwen binnen 24 uur, en dan ook nog op Internationale Vrouwendag. Zaterdag 8 maart was in Italië goed voor drie moorden in de categorie femminicidio, oftewel vrouwenmoord. Ofelia (27), Assunta (43) en Silvana (46) werden alledrie vermoord door hun (ex-)partner of echtgenoot.

Drie mannen die er niet tegen konden dat hun vrouw had besloten dat het leven zonder hem zo niet leuker, dan toch in ieder geval een stuk draaglijker moest zijn. De Roemeense Ofelia en de Italiaanse Assunta werden met messteken om het leven gebracht, de Italiaanse Silvana werd van de trap geschopt nadat haar hoofd met een stang was ingeslagen door haar echtgenoot, die ze al drie keer bij de politie had aangegeven.

Het is sinds een paar jaar dat de femminicidio in Italië als specifieke categorie is erkend. Terwijl het aantal ‘gewone’ moorden in Italië ieder jaar fors afneemt, neemt het aantal moorden op vrouwen door hun (ex-)partner juist toe. Vorig jaar was met 177 een triest record, en in dit prille begin van 2014 staat de teller al weer op 21. Keer op keer is het hetzelfde verhaal: mannen die niet accepteren dat hun levenspartner besluit een einde te maken aan een vaak langdurige verhouding die achter de voordeur een hel is geworden.

Nationaal symbool van deze wraakmoorden van zieke mannen is de advocate Lucia Annibali, 36 jaar. Op 16 april vorig jaar kreeg ze een emmer zoutzuur in haar gezicht gegooid door twee Albanezen, die door haar afgewezen vriend, ook een advocaat, waren ingehuurd. Hij had ze de sleutel van Lucia’s appartement gegeven. ‘Jij hebt het mooiste gezicht ter wereld’, had hij vaak tegen Lucia gezegd in betere tijden. Dat mooiste gezicht ter wereld moest voorgoed worden uitgewist op het moment dat zij hem de deur wees. Na maandenlange helse pijnen en ingrijpende operaties heeft Lucia weer een gezicht, dat ze met leeuwenmoed toont aan het land waar de koppeling van de begrippen ‘onafhankelijk’ en ‘vrouw’ leidt tot moord.

Lucia kreeg op 8 maart een handkus van de president van de republiek Giorgio Napolitano tijdens haar officiële riddering tot Cavaliere al Merito (Ridder wegens bijzondere verdiensten). Dat was een bijzonder ontroerend moment. De 88-jarige president buigt zich vol respect over de hand van de frêle Lucia, het nationale symbool van een strijd die nog lang niet is gestreden.