Je denkt altijd wel zo gemakkelijk dat het leven een grote chaos is, dat alles van toevalligheden afhangt en dat we voorgoed zijn verlaten door onze Schepper, die als enige nog wat lijn in het bestaan zou kunnen brengen maar helemaal niets van zich laat horen. Eenzaam zijn we overgeleverd aan de brute krachten van het onvoorspelbare en onberekenbare toeval. Daarbij bestaat er geen waarheid van enig niveau, zijn zinvolle verbanden ver te zoeken en weten we niet eens hoe we zouden kunnen weten wie we zijn.
Maar dan is er opeens een bezield verband, dat de losse eindjes van dit treurige bestaan aan elkaar knoopt, dat lijn brengt in de wanboel, orde in de chaos. Al is het maar even.
Natuurlijk danken we zulke diepe inzichten, waarbij even een glimp van een andere werkelijkheid zichtbaar wordt, aan de sport.
Want was het niet in de sport dat ons dit weekend een geheim werd geopenbaard? Want werd de voetbaltopper Feyenoord-PSV niet beslist door de eeuwig jonge spits Danny Koevermans? Een andere belangrijke match was AZ-NEC. AZ verloor onverwacht. De trainer van AZ is tegenwoordig Ronald Koeman.
We zien de lijnen al lopen, rustig lopen, in grazige weiden. Het bezield verband doemt op uit de ochtendnevel en het zegt: ‘Boe.’
Het moderne voetbal is commercieel tot op het bot. Eén grote koehandel. Spelers worden verkocht alsof ze stukken vlees zijn, met een prijskaartje eraan.
Feyenoord wordt gecoacht door Mario Been, en de technisch directeur is Leo Beenhakker. Vorige week leidden ze de tegenstander nog naar de slachtbank. De keeper van Feyenoord is Rob van Dijk. Achter een dijk liggen weilanden, in weilanden grazen koeien.
De ranglijst wordt aangevoerd door PSV en het trotse FC Twente. Dat heeft zo’n goed elftal dat ze de Braziliaan Wellington op de bank kunnen laten zitten. Beef Wellington is een bekend gerecht, voor vleeseters.
Bijna alle wedstrijden werden gespeeld op gras. Het favoriete voedsel van de koe.
Ajax, rood-wit gevlekt, speelde in Venlo in stadion De Koel. Ajax nam VVV te grazen. Luis Suarez scoorde vier keer. Een koe heeft vier magen. Ook sterk speelde Jan Vertonghen. Dat is ook een delicatesse, de tong van de koe. Niet voor de vegetariër, die vindt dat eng.
Verder speelden N’Kufo (FC Twente), Boerrigter (RKC), Viergever (Sparta), Poepon (Sparta) – de beste poep is toch koeienpoep – en Boutahar (Willem II) uitstekend.
Bij de Golden Grand Prix in Shanghai (atletiek) werd Mokoena tweede bij het verspringen. De 1500 meter werd gewonnen door Burka.
Bij de Dam tot Damloop was de derde Nederlander Michiel Butter. Boter wordt gemaakt van melk. De beste vrouw was Pol. Een pol is van gras.
De bronzen medaille bij het beachvolleybal werd in de wacht gesleept door de Zwitsers Kuhn en Zumkehr. Zij namen Van Breedam en Mouha uit België te grazen in drie sets. Eerst stonden ze achter, maar toen vatten ze de koe bij de horens en maaiden het gras voor hun voeten weg. Een koekje van eigen deeg.
Boe! riep het publiek. Dat in de pauze rustig over koetjes en kalfjes praatte. In een soort Koeterwaals. Ze herkauwden oude verhalen.
In Koedijk wordt goed gekorfbald. Ze dragen shirts die eruitzien als de truitjes van de scheepsjongens op het omslag van De scheepsjongens van Bontekoe.
Motorcrossen kunnen ze heel goed in Oss.
Tweede op het NK Schaken werd Nijboer. Een boer heeft koeien. Achtste werd Van der Weide. In de weide grazen koeien.
Bij het EK tafeltennis was het zo mogelijk nog duidelijker waarvan dit weekend in het teken stond. Een van de twee halve finales ging tussen Schlager en Koezmin. Koezmin verloor en hij baalde als een rund.
Bij het wielrennen was in de Vuelta dé revelatie Johnny Hoogerland. Niet in de stad maar op het land moet je zijn, daar zijn koeien. Vooral op het hoger gelegen land. Een andere overtuigende Nederlander was Martijn Maaskant. Aan de kant van de Maas liggen grazige weiden, en ontelbare koeien.
De pechvogel was Robert Gesink, een echte held. Desondanks zat hij niet in de put, zei hij. De put wordt gedempt als het kalf is verdronken. Een kalf is een jonge koe.
Het is op de kop af dertig jaar geleden dat de Vuelta werd gewonnen door Joop Zoetemelk. Dat is een waarheid.
En wat voor een waarheid?