Begeleid door onheilspellende achtergrondmuziek waarschuwt hij voor de overname van de wereld door moslims. Op een dvd met een verzameling van anti-islamitische uitspraken heeft ook hij een plekje verdiend, compleet met Birmese ondertiteling.
De dvd is verspreid door de 969-beweging, een extreem nationalistische groep die zich richt tegen moslims en geleid wordt door haatpredikende monniken. Stickers met het nummer 969 zijn geplakt op taxiruiten, winkeldeuren en eetgelegenheden van aanhangers door het hele land.
De meest prominente figuur van de beweging is de radicale monnik Wirathu, die in zijn preken de groeiende moslimbevolking afschildert als een bedreiging voor de Birmese cultuur en het boeddhisme, de meerderheidsreligie in het land. Zijn anti-islamitische preken worden vaak in verband gebracht met het religieuze conflict tussen moslims en boeddhisten, waardoor sinds 2012 meer dan honderdduizend mensen ontheemd raakten en tweehonderd mensen, voornamelijk moslims, om het leven kwamen.
Onder het voorwendsel van bescherming van ras en religie oefende Wirathu afgelopen jaar druk uit op het parlement om een wet in te voeren die huwelijken tussen moslimmannen en boeddhistische vrouwen zou beperken. ‘We moeten boeddhistische vrouwen beschermen tegen moslimmannen die tegen ze liegen en hen dwingen zich te bekeren’, zei hij over de wet.
Mocht het voorstel wet worden, dan moeten vrouwen toestemming krijgen van hun ouders en een lokale ambtenaar om te trouwen met een man van een andere religie. Krijgen ze die toestemming niet en trouwen ze toch, dan hangt de man een gevangenisstraf van twee jaar boven het hoofd.
Vrouwen van verschillende religieuze overtuigingen hebben zich uitgesproken tegen de voorgestelde huwelijkswet. ‘De wet is een belediging voor vrouwen en hun mentale capaciteiten om zelf weloverwogen beslissingen te maken’, zegt Wai Wai Nu, een prominente vrouwenrechtenactivist.
Ook democratie-icoon Aung San Suu Kyi noemde de wetten ‘een schending van vrouwen- en mensenrechten’. Naast de huwelijkswet willen de extremistische monniken ook wetten die polygamie verbieden, geboorten bij de moslimbevolking controleren en voorwaarden stellen aan het bekeren naar andere religies.
Mensenrechtenorganisaties waarschuwen dat de wetten opnieuw het conflict tussen moslims en boeddhisten zullen aanwakkeren, maar toch stemde de president in met het verzoek om de wetten in het parlement te bespreken.