Iemand moet Wesley S. beledigd hebben, want na afloop van de wedstrijd Nederland-Schotland rende hij van het veld af, sprong in de auto en scheurde weg. Sneijder stond niet in de basisopstelling, maar mocht pas in de tweede helft invallen. Dat vond hij niet leuk. Hij viel in, dat ging prima, niets aan de hand. Maar dat wegrennen na het laatste fluitsignaal in plaats van met de andere jongens te gaan douchen, dat was op z’n minst merkwaardig. En onaardig.
Ploeggenoten gaven na afloop commentaar. Ze zeiden allemaal: ‘Nee hoor, ik vind het niet zo erg. Zolang je het groepsproces niet verstoort is er niets aan de hand.’ Een krant was kritischer: ‘Met zijn gedrag ondermijnt Sneijder het groepsproces.’
Het groepsproces. Dat is een heel ding. Het Nederlands elftal heeft een groepsproces. De groep is blij. Net als met groepsdynamiek: als je een groep bent, ben je blij als er dynamiek is. Dat kun je in je eentje niet bereiken.
Het is altijd fijn om te merken dat je werk zin heeft, dat wordt opgepikt wat je bedenkt. Vorige week werden sporters op deze plek aangemoedigd om boeken te lezen, omdat dat goed voor ze is. En nu blijkt dat ze dat gedaan hebben! Dat overtreft de stoutste verwachtingen. De literatuur werd aangeprezen omdat ze de sporter meer te bieden heeft dan hij denkt. Als je het maar goed brengt.
Zo’n Nederlands elftal is in de dagen voor een belangrijke wedstrijd voortdurend bijeen. De groep wordt hechter en gaat de wereld steeds meer ervaren als groep. Dat kleurt de waarneming. In die toestand zijn ze gaan lezen, in de groep, en dat maakte indruk.
Ze zijn dus begonnen met Kafka, Het proces. ’s Middags na de training, ’s ochtends bij het ontbijt om beurten een stukje voorlezen en dan ’s avonds in bed allemaal voor zichzelf verder lezen. Mooi boek, Het proces, ontdekten ze. En ze lazen erin wat ze wilden lezen. Over een man die tegenover een ondoordringbare muur van ambtenarij en onmenselijkheid staat en een ingang probeert te vinden om niet alles te verliezen. Ha! Net als voetballen tegen Schotland, eigenlijk, dachten de jongens. Maar dan met z’n allen in plaats van alleen. Zo werd Het proces voor onze jongens Het groepsproces.
Omdat na een eerste stap een tweede moet komen, adviseren we hier verder. Denk aan Geyerstein’s dynamiek van Hermans. Dat wordt bij het Nederlands elftal Geyerstein’s groepsdynamiek. Het maakt de literatuur ook reuze interessant als we al die eenlingen waarmee ze bevolkt is vervangen door een groep. Niet ik maar wij: Groepsportret van de kunstenaar als jonge man (Joyce).
Op groepsreis door Zweden (Emants). Het groepsportret van Dorian Gray (Wilde). De groepsreis van Sint Brandaan (Sint Brandaan). Groepsreizen met mijn tante (Greene). Het groepsdier heeft een mens getekend (Schierbeek). Het dier heeft een groepsmens getekend (Schierbeek). Geheime groepskamers (Brouwers).
En De groepsaanslag (Mulisch). Het verrotte groepsleven van Floortje Bloem (Keuls). Mijn groepsleven als museum (Starik). Het groepsleven uit een dag (Van der Heijden). De groepsvijand (Vandeloo). De groepsrenner (Krabbé). De groepsavonden (Reve). Ontaarde groepsmoeders (Dorrestein). Ivoren groepswachters (Vestdijk). Brandende groepsliefde (Wolkers). Groepszwemmen met droog haar (Van Kooten). De groepswetten (Palmen). De kolonel krijgt nooit groepspost (García Márquez). Mijn kleine groepsoorlog (Boon). Groepsadvocaat van de hanen (Van der Heijden). Het grote groepsverlangen (Möring). Groepsrituelen (Nooteboom). De geschiedenis van de groepsliefde (Krauss). Smilla’s groepsgevoel voor sneeuw (Høeg). Het boek der groepsherinneringen (Nádas). Groepsbruiloft aan zee (Benali).
En als onze jongens het lezen onder de knie krijgen, schakelen we een tandje hoger en gaan we de hogere regionen van de schone letteren verkennen. Op basis van hetzelfde groepsgevoel, -geloof en -vertrouwen lezen we bijvoorbeeld De kleine blonde groep (Büch), of Twee groepen (Mulisch) of Groepskaas (Elsschot) of Bezonken groep (Brouwers) of De zondgroep (Brouwers) of De groep van Sokolov (De Winter) of Terug naar Groepsgeest (Wolkers) of De herberg met het groepijzer (Den Doolaard) of Kees de groep (Thijssen) of Een groep regenwulpen (’t Hart) of Een vlucht groepwulpen (’t Hart) of Een vlucht regengroepen (’t Hart) of Vanwege een tere groep (Koolhaas). En omdat we niet van de straat zijn Finnegans Group (Joyce).
Volgende week staan ze heel anders in het veld, onze jongens. Een hecht collectief. Een groep, die strijdt als één man.