NIEUW:

Wat we missen kunnen
o.a. Arnon Grunberg, Jan Jaap van der Wal, Allard Schröder, Felix Rottenberg, Leo Vroman, Hanna Bervoets, Jonathan van het Reve, Kees van Kooten
Bestel

In het manifest Wat we missen kunnen gaat een groep dwarse auteurs en opinieleiders op zoek naar het hedendaags ‘teveel’. Hebben we echt alle artikelen nodig die in ons Wetboek van Strafrecht staan? Hebben we naast boeken voor volwassenen en kinderboeken ook nog aparte kinderboeken voor volwassenen nodig? Moeten de Staten-Generaal werkelijk elk jaar weer op Prinsjesdag door de koningin en haar voltallige familie geopend worden?

In dertig prikkelende lemma’s beschrijven de auteurs een dieptepunt aan irritante, belachelijke en vaak ook overbodige verschijnselen die naar hun idee een beter leven in de weg staan. Van kunst in de openbare ruimte (Arie Boomsma), via televisiepresentator Twan Huys (Daan Heerma van Voss) en ongelukkige dertigers (Laura Blanken), tot aan taalgrappen (Micha Wertheim) en ‘mijzelf’ (Kees van Kooten).

Wanneer we eenmaal weten wat we missen kunnen, zo stelt het manifest, weten we ook wat ‘genoeg’ voor ons is. Waarmee het boek meteen een gids voor een beter leven is. Een sprankelend ‘manifest tegen de overdaad’, vol goedgeschreven suggesties voor een nieuw en beter Nederland.

Als een nacht met duizend sterren
Joeri Boom
boek | Podium, 2010
Bestel

Als een nacht met duizend sterren. Oorlogsjournalistiek in Uruzgan
In Uruzgan hebben Nederlandse soldaten een zware strijd gevoerd. Rond de 600 Nederlandse journalisten zijn de afgelopen jaren aan de hand van defensie naar de Afghaanse provincie gereisd. Slechts negen Nederlandse journalisten, onder wie één fotograaf en één cameraman, ontrokken zich aan de invloed van de defensievoorlichters en werkten onafhankelijk in de levensgevaarlijke provincie.
Groene Amsterdammer-redacteur Joeri Boom reisde elf keer naar Afghanistan. In Uruzgan werkte hij zowel als embedded journalist, als onafhankelijk. In een meeslepend verslag van zijn eigen oorlogservaringen laat hij zien wat er werkelijk gebeurde en waar de beelden uit elkaar liepen. Wat kunnen we weten? Wat willen we weten? Waar begint de censuur en waar de zelfcensuur?

Clausewitz
Joost de Vries
Bestel

Eind jaren zeventig verdwijnt cultschrijver Ferdynand LeFebvre uit zijn zelfverkozen kluizenaarschap, om nooit meer teruggezien te worden. Dertig jaar later werkt een jonge onderzoeker aan zijn dissertatie over de literaire nalatenschap van LeFebvre. Zijn poging orde te scheppen in de wolk van tegenstrijdige getuigenissen, geruchten en complotten zet hem op een intense speurtocht langs afgedankte dichters, ontspoorde feministen en paranoïde academici, langs stoffige archieven in de vergeten uithoeken van Europa en de verse slagvelden van de war on terror.
Clausewitz is een wervelende roman over de spanning tussen idealisme en onverschilligheid, feiten en mythes, vaders en zonen en over wakker worden in de eenentwintigste eeuw.

Engelvisje & andere verhalen
Kees ‘t Hart
Bestel

In Engelvisje blijft Kees ’t Hart deze keer dicht bij huis en dus dichter bij zichzelf dan ooit. De verhalen nemen ons mee naar een voormalig show worstelaar in Minneapolis, naar de ex-echtgenote van David Lynch, naar de nu vrijwel vergeten teenybopperzanger Jack Scott, naar Arthur Rimbaud in Harderwijk, naar het Teatro Olimpico in Vicenza en naar een geniale vrouwelijke voetbalcoach. Maar ook naar de jeugd van de schrijver in Nijmegen: zijn ontpopping tot voyeur, een ontmoeting met een oud vriendinnetje, herinneringen aan zijn vader de wielrenbobo. Nieuwsgierigheid, daar gaat het om bij Kees ’t Hart. En op zijn tijd een bevrijdende lachbui.

Tussen hoofddoek en string
Kees Beekmans
Bestel

Kees Beekmans woont sinds najaar 2005 in Marokko. Hij publiceerde eerder Eén hand kan niet klapt (E. du Perronprijs 2004) en De jeugd van tegenwoordig (Zilveren Zebra 2006). Ook met Marokko voor beginners (2007) had hij veel succes. In januari 2010 verscheen zijn romandebuut Sirocco. Kees Beekmans is correspondent voor de Volkskrant.

De Omweg
Gerbrand Bakker
Bestel

Amsterdam. Een vrouw verdwijnt. Haar echtgenoot wordt verhoord door een begripvolle agent en gaat te rade bij zijn schoonouders. De vrouw heeft een huis gehuurd, ver weg, in Wales. Om een nieuwe start te maken. Ze wil dingen vergeten, is gevlucht voor lastige situaties en pijnlijk nieuws. Misschien komt alles toch nog goed. Het is november, het wordt december. Een botte schapenboer slacht een lam, een huisarts zit zich dood te roken in zijn lege praktijk, de vrouw laat haar haren kort knippen door de plaatselijke kapster. Van de tien witte ganzen op het veld bij het huis zijn er na twee maanden nog vier over. En wat moet ze met de vriendelijke maar ongrijpbare jongen die op een nevelige namiddag over de muur rondom haar tuin springt? De dag voor kerst schepen de echtgenoot en de politieagent zich in op de boot naar Hull. Ze komen steeds dichterbij, de tijd begint te dringen.

Gerbrand Bakker vertelt op een sensuele manier, met altijd weer onverwachte wendingen, over een jonge vrouw, die probeert te ontsnappen aan haar ondraaglijk geworden omstandigheden. Het is het verhaal van iemand, die midden in het leven gedwongen is opnieuw te beginnen. Als zij maar de kans krijgt.

Ik was Amerika
Gustaaf Peek
Bestel

Dirk, een Nederlander vechtend voor de nazi’s, wordt door de geallieerden gevangengenomen in Noord-Afrika. Samen met duizenden Duitse krijgsgevangenen wordt hij overgebracht naar een van de vele kampen in de VS. Het kampleven in Texas is confronterend. De mannen eten goed, leren Engels, voeren toneelstukken op, maar ze moeten ook tussen de zwarte arbeiders op de katoenvelden werken. Dirk sluit vriendschap met de tractorrijder Harris en ontmoet diens mysterieuze halfzuster, Cicely.
Zesendertig jaar later keert Dirk terug naar Amerika. Hij reist over de lange wegen van het land richting Texas. Harris wacht in Houston op zijn oude vriend. De oorlogsjaren zullen de mannen nog eenmaal samenbrengen.

Jacq Vogelaar
Je zit niet alleen in je vel
bestel

'Robinsonaden’ noemt Jacq Vogelaar de vaak korte teksten waarin ‘Robinson’, een afzonderling, met de overblijfselen van de grote wereld in het klein een eenpersoonswereld bouwt. De literaire vormen waarin deze robinson optreedt maken deel uit van fictieve genres, zoals een Meneer (de microman, een heerschap dat graag wisselt van gedaante) en de Pilroman (de microroman, het grote in het klein). In Je zit niet alleen in je vel verkent Vogelaar randgebieden van de literatuur die zelden in kaart zijn gebracht. Op zijn leestocht schuwt hij de zijpaden niet: excursies, appendixen, voetnoten enz. Tezamen vormen ze een stamboom van Meneer en zijn robinsonaden - en geven tegelijk een inkijk in de boeken van Julio Cortázar, Carl Einstein, Italo Calvino, Danilo Kis, Fjodor Dostojevski, Franz Kafka, Paul Valéry, Henri Michaux en vele anderen. Als Vogelaars leesboek een hommage aan het kort proza is, gaat het om de voor- én nadelen van het zakformaat.

Kees Beekmans
Sirocco

Bestel

Indringend romandebuut van veelgelezen en bekroond auteur

Casablanca wordt opgeschrikt door een tiental zelfmoordaanslagen. Een van de daders is afkomstig uit een sloppenwijk van Rabat. Twee bevriende journalisten, Alain en James, gaan op onderzoek uit. Ze krijgen waardevolle informatie toegespeeld van een van de wijkbewoners, Mustafa, maar niets voor niets. Stukje bij beetje trekt de man de welvarende westerlingen de sloppenwijk in. Vooral van de bleue James, die ook nog eens verliefd wordt op Mustafa"s dochter, wordt schaamteloos geprofiteerd. Alain ziet met lede ogen toe hoe zijn vriend steeds meer in de greep raakt van Mustafa en zijn familie. Sirocco speelt zich af tegen het decor van een verward islamitisch land dat in hoog tempo moderniseert, maar waar het ook nog altijd gaat om eten of gegeten worden. Import Marokkaan Kees Beekmans vertelt met Sirocco een belangrijk en enerverend verhaal over een cultuur die ons iedere dag weer voor raadsels stelt.

H.J.A. Hofland
De kronieken van S. Montag Nederland 1975-2010
bestel

Elke zaterdag publiceert S. Montag in NRC Handelsblad een overpeinzing. Over het aangezicht van straten en steden, over de voor- en nadelen van de technologische vooruitgang, over het gedrag van mensen in het openbaar vervoer, over dierbare landgenoten die er niet meer zijn, over de verschillen tussen het vaderland en de grote buitenwereld. De overpeinzingen worden gevoed door een actuele gebeurtenis of verse waarneming. Zonder grote woorden schetst S. Montag een continu bewegend beeld van het veranderende Nederland. In de loop van veertig jaar is deze rubriek een vorm van eigentijdse geschiedschrijving geworden en ze is daarmee een verrijking van talloze historische studies over Nederland.

De kleine pijn van de vooruitgang
Menno Hurenkamp
Bestel

Het is al vaker gezegd: Nederland ergert zich. Burgers ergeren zich aan de overheid, de politiek en de medeburgers. De overheid ergert zich op haar beurt aan de burgers en aan politici. Volgens politicoloog Menno Hurenkamp kan deze ergernis gezien worden als ‘kleine’ pijn die hoort bij vooruitgang. Het is geen pijn die wordt veroorzaakt door een gebrek aan onderdak of aan eten, maar door problemen met verkalkte instituties, door een gemis aan thuisgevoel en inspiratie en door een voortdurend gevecht om erkenning. Hurenkamp onderscheidt drie thema’s. In het eerste deel gaat het over een tekortschietende politieke klasse. In het middendeel gaat het over de vrijheid om niet meer in voorgeschreven verbanden te lopen. In het laatste deel gaat het om de ergernissen en de spanningen van de multiculturele samenleving. Het gevoel van ergernis en verlies dat in het politieke debat langzamerhand een blijvend element lijkt, blijken mensen in het dagelijks leven meestal het hoofd te kunnen bieden. Nostalgisch verlangen naar een oude verzorgingsstaat of een blanke natiestaat is geen oplossing voor het onbehagen. Dag in dag uit zo redelijk mogelijk uitvechten wat ons scheidt en bindt is het enige wat erop zit

In Hoezo mislukt?
Frans Verhagen
Bestel

Veel Nederlanders denken dat het heel slecht gaat met de integratie. De media en een aantal politici lijken dat steeds weer te bevestigen. Maar is dat wel zo? In Hoezo mislukt? kijkt Frans Verhagen naar de nuchtere feiten en cijfers over de integratie van de Nederlandse allochtonen. De tweede generatie, hier geboren en opgegroeid, doet het veel beter dan men denkt. Ze spreken gewoon Nederlands. Ze boeken enorme successen in het onderwijs. Ze denken en handelen steeds meer volgens het Nederlandse gemiddelde. Wie veertig jaar geleden had voorspeld hoe de integratie zou verlopen, zou blij verrast zijn door de ontwikkeling. Mede dankzij de typisch Nederlandse verzorgingsstaat en de brede, voor iedereen toegankelijke voorzieningen, gaat het integratieproces hier sneller dan in veel klassieke immigratielanden. Wat de vraag oproept van dit boek: hoezo mislukt? Het antwoord is: het gaat juist heel goed. We zouden er trots op moeten zijn.

De zachte Atlas van Amsterdam

Jan Rothuizen
Bestel

In De zachte Atlas van Amsterdam richt Rothuizen zich op de stad waar hij alle andere steden mee vergelijkt, maar die door haar nabijheid ook het lastigst is om werkelijk te zien. Hij wandelt door de verschillende buurten maar ook samen met Job Cohen naar zijn werk. Hij is te gast in een Turks jongensinternaat in Geuzenveld en verblijft een dag in een Albert Heijn-filiaal. Ten slotte laat hij ook plekken zien die voor het publiek gesloten blijven zoals de kluis van De Nederlandsche Bank en een cel in de Bijlmerbajes.
De zachte Atlas van Amsterdam is een boek voor nieuwsgierigen waarin de lezer de stad opnieuw ontdekt.

Beeldend kunstenaar Jan Rothuizen wandelt over de hele wereld door steden. Tijdens deze wandelingen noteert hij wat hij ziet, denkt en voelt. Het levert plattegronden op die niet alleen een verslag zijn van wat er is, maar die ook laten zien hoe hij, of zijn gezelschap, de stad ervaart.

Parijs denkt

Marijn Kruk
het publieke debat in Frankrijk
Bestel

Wie voeren vandaag de dag publiekelijk het woord in Parijs? Waar schrijven de Franse media over, behalve dan over Sarkozy? Welke geluiden zijn te horen aan de universiteiten, de instituten, in de cafés? Ooit was Parijs het centrum van het politieke, culturele en filosofische debat. Wat is daar nog van over?
Marijn Kruk neemt de lezer mee op zijn tocht door het intellectuele Parijs anno 2008. We maken kennis met schrijvers, academici en politici die zich buigen over de vraagstukken waar de republiek Frankrijk mee worstelt. Kruk, winnaar van de prestigieuze Prix de Paris, geeft in zijn boek antwoord op de centrale vraag: wat betekent de vrijheid van de burger in een staat waar de wet nog wet is?
Parijs denkt bevat een schat aan informatie, is verdiepend en onderhoudend. Het is een boek voor studenten, journalisten, academici en uiteraard alle francofielen in Nederland.

Martin Simek

De vuurvliegjes achterna
Een vlucht naar de vrijheid
Bestel

Boek van Martin Simek over over zijn vlucht van Tjecho-Slowakije naar Nederland in 1968.
Presentator Martin Simek vluchtte in 1968, tijdens de Praagse Lente, van Tsjecho-Slowakijke naar Nederland. Hier ging hij een studie bedrijfseconomie volgen en aan de slag als tenniscoach. Zo coachte hij de Nederlandse proftennisser Michiel Schapers bijvoorbeeld naar de 25e plaats op de wereldranglijst.

In zijn boek De vuurvliegjes achterna kijkt Simek terug op de woelige jaren in Praag, maar ook op zijn eerste jaren in het vrije westen.

Edward Engelen
Van sociale bescherming naar sociale investering
Bestel

De verzorgingsstaat is een van de meest succesvolle politieke projecten van de twintigste eeuw. Desondanks staat de verzorgingsstaat nu al drie decennia continu onder druk en is al vele malen zijn verscheiden aangekondigd. Dit laatste jaarboek van Beleid en Maatschappij is niet de zoveelste kroniek van die aangekondigde dood, maar bevat een onderzoek naar de feitelijkheden, mogelijkheden en wenselijkheden van de gedaanteverwisseling die de verzorgingsstaat momenteel lijkt te ondergaan. Namelijk, die van een beschermingsstaat naar een sociale investeringsstaat.
Dat onderzoek loopt langs vier lijnen. Ten eerste probeert het jaarboek een antwoord te geven op de vraag op welke interne en externe uitdagingen de sociale investeringsstaat een reactie is. Ten tweede gaat het jaarboek na in welke mate de contouren van een sociale investeringsagenda reeds in de verschillende sectoren van de Nederlandse verzorgingsstaat zichtbaar zijn. Ten derde probeert dit boek aan de hand daarvan een nadere conceptuele invulling van een sociaal investeringsprogramma te geven. En tot slot presenteert het jaarboek een proeve van een politiek-filosofisch onderbouwde investeringsagenda.
Dit boek beoogt de patstelling in het slepende debat over de verzorgingsstaat te doorbreken. In plaats van de zoveelste hervormingsagenda te formuleren, wordt het alternatief van een vernieuwingsagenda uitgewerkt en beproefd.

Tussen kunstenaars
een romance
Rudi Fuchs
Bestel

Rudi Fuchs bezocht ateliers in binnen- en buitenland, maakte tentoonstellingen en schreef beschouwingen over het werk van kunstenaars.Hij laat zich leiden door wat er gebeurt als je kijkt naar een kunstwerk (‘laten zien wat er is, dat is eigenlijk alles,’ zei ooit zijn Leide hoogleraar) maar ook door de omgeving van de kunstenaar.Met heldere stijl, grote opmerkingsgave en eruditie geeft Rudi Fuchs in ‘Tussen kunstenaar. Een romance’ een overzicht van een halve eeuw hedendaagse kunst.‘Hij is een meester in het optillen van een kleine persoonlijke observatie tot een algemene, maatschappelijke vaststelling.’ - Standaard der Letteren'Veelzijdig, oorspronkelijk, met een subtiel gevoel voor humor.‘ - Rudy Kousbroek

IJzeren deuren
Zes families tussen Oost- en West-Europa
Annemieke Hendriks
Bestel

Twintig jaar na de val van De Muur is Europa nog lang geen eenheid. Landen van achter het IJzeren Gordijn groeien slechts langzaam naar het Westen toe en vice versa. Toch is Midden-Europa een gebied in opkomst, dankzij de veerkracht, de energie en de pioniersgeest van mensen die er iets van willen maken. Daarbij zijn botsingen tussen de vooruitstrevende mensen en de traagwerkende raderen van de overheid onvermijdelijk.

Annemieke Hendriks volgt in IJzeren deuren zes families in Midden-Europa, van Letland tot Roemenië. Ze neemt deel aan het leven van alledag, maar zo alledaags is het leven hier niet. De families hebben één ding gemeen: ze bestaan uit mensen die Oost- én West-achtergronden hebben.
Neem de Russische Daria, die in Letland, het land van haar man, een literair café wil beginnen waarin de sfeer nu eens niet communistisch-bot is. Of de Nederlandse Dieuwke, die met haar Poolse man in Neder-Silezie een gastenboerderij begonnen is. Te leven in een gebied waar jij 'de ander’ bent, brengt niet alleen bureaucratische problemen met zich mee, er zijn ook culturele verschillen die overbrugd moeten worden

Piet Gerbrandy
Vriendinnen
Uitgeverij Contact
Bestel

Dat de wereld draaiend gehouden wordt door vrouwen is evident voor eenieder die om zich heen kijkt. In vergelijking met hen zijn mannen deerniswekkende schepsels, die zich desondanks moeten zien te redden in een universum waarvan zij niets begrijpen. Zonder vriendschappen aan te knopen met vrouwen maken zij geen schijn van kans. In Vriendinnen bezingt Gerbrandy lyrisch en radeloos zijn liefde en ontzag voor vrouwen die zijn bestaan mogelijk maken. Daarin weet hij zich een erfgenaam van dichters als Sappho, Catullus, Horatio en Propertius.

Leon Verdonschot

DenvisBestel

In de kleedkamer van een rock-‘n- roll-club in Zürich zit een man te wachten. Het is Denvis, rocker uit Brabant. Vanavond moet hij hier een nummer zingen. Naakt, terwijl hij uit een taart springt. Zo staat het in het contract, dus zo zal het gebeuren. Om het wachten te vergemakkelijken heeft hij journalisten laten uitnodigen, die hem komen interviewen. Kan hij weer een dag over zichzelf praten. Dat doet hij graag. Maar het loopt uit op een onverwachte confrontatie met zijn verleden. En in de hoek wacht die taart, die grote plastic taart op wielen.
Denvis, Een Rockroman is een wervelend en met veel vaart geschreven verhaal over een leven vol snelle aanlopen.

Fred de Vries
Club Risiko
De jaren tachtig, toen en nuBestel

De jaren tachtig waren niet zo somber, we deden maar alsof. Recessie en angst voor de bom gingen hand in hand met een adembenemende vrijheid en creativiteit. Alles kon, alles mocht, heel even. Onder de neuzen van Lubbers, Reagan en Thatcher ontwikkelde zich een underground die grenzen verlegde en lak had aan commercie en consumentengedrag. Het idealisme van de sixties was voorbij en punk was dood. Maar uit de puinhopen steeg gejuich op de destructieve mens is een vrolijk mens.In Club Risiko leidt Fred de Vries ons rond door die nauwelijks beschreven underground van de vroege jaren tachtig. Hij reist naar Berlijn, Johannesburg, New York, Londen, Ljubljana, Parijs en Amsterdam. Hij drinkt een glas water met de kille Einstürzende Neubauten-oprichter Blixa Bargeld en ziet de harkerige ex-krakers van The Ex in Brussel hun 25-jarig jubileum vieren. Hij onderzoekt de zelfmoord van Neil Goedhals in Zuid-Arika en de humor van Laibach in Slovenië. In de New Yorkse Lower East Side raakt hij verzeild in de wereld van scum-culture, en in Londen in de anarcho-scene rond het roemruchte Crass. Ondertussen hunkert hij naar een levensteken van de Parijse cineast Leos Carax.Club Risiko is veel meer dan een boek over muziek. Het is een reis door de schimmelige krochten van metropool, toen en nu. Tevens is het een persoonlijk verslag, waarbij de auteur balanceert tussen deelnemer en voyeur.

Christiaan Weijts
Art 285b
Bestel

Sebastiaan is pianoleraar en achtergrondpianist in een restaurant. Wanneer Victoria Fabers, studente aan een dansopleiding, hem aanklaagt wegens stalking, gooit dat zijn leven overhoop. Hij ziet zich genoodzaakt een reconstructie te maken van de jaren waarin hij in de ban raakte van deze muze, die in haar vrije tijd bijverdient in een stripteaseclub, en van het dubbelleven dat hij leidde. Hij had zich immers in diezelfde tijd ontfermd over zijn Italiaanse leerlinge Rosetta, met wie hij zich op de sonates van Domenico Scarlatti stortte. Aan de vooravond van zijn proces speelt Sebastiaan in Rome, waar hem veel duidelijk wordt over de relatie tussen kunst en liefde. Maar is hij in staat zichzelf vrij te pleiten?
ART. 285b is een virtuoze tragikomedie over onschuld en ervaring, dubbellevens, pianomuziek en pornografie, hoop en heimwee, misdaad en misverstand.

Patrick van IJzendoorn
London denkt
Het publieke debat in Engeland
Bestel

Na een decennium van mediadominantie heeft Tony Blair het politieke toneel verlaten. Wie leidt in Londen nu het publieke debat over de toekomst van het land en - vooral ook - over het behoud van wat is geweest? Welke thema’s spelen een rol in de politiek, aan de universiteiten en in de media? Wat betekent filosofie in een cultuur van pragmatisme en ironie?Londen denkt onthult de dynamiek tussen cultuur en politiek in het hedendaagse Londen. Patrick van IJzendoorn schrijft met een scherp oog voor detail over het House of Lords, de rol van de media, de nieuwe liefde van de Engelsman voor het Franse platteland en de eindeloze hoeveelheid Londense waarschuwingsborden. Hij interviewde vooraanstaande denkers als Alain de Botton, Theodore Dalrymple en John Gray. Het resultaat is een opzienbarend boek over een eigenwijs land met een eeuwig tobbende upper middle class. Informatief, goed gedocumenteerd, vermakelijk en met gevoel voor historische verbanden is Londen denkt een staalkaart van het geestelijk en maatschappelijk leven in de Britse hoofdstad.

Theodor Holman
Tjon
Bestel

Tjon is het verhaal van een Indische jongen die overeind probeert te blijven in een omgeving vol leugens en gevaar. Hij is de speelbal van de treiterijen van zijn oudere broer Joost, die hem voortdurend geheimen influistert over het verleden van zijn ouders. Zijn vader kampt met de spoken uit het verleden van zijn Japanse gevangenschap. Moeder beschermt hem met haar sussende liefde.Wanneer zijn vader ten onder dreigt te gaan, stelt Tjon alles in het werk om het zijn moeder naar de zin te maken. Hij begrijpt niet wat de oorlog en het jappenkamp voor zijn ouders hebben betekend, maar één ding staat voor hem vast: moeder moet nu een leuke kamptijd krijgen, want die heeft ze nooit gehad.Tjon beschrijft het leven van een jongen die met de gebrekkige informatie die hij heeft en gedreven door de grote liefde voor zijn moeder letterlijk en figuurlijk zijn eigen wereld schept. Niet voor hemzelf, maar juist voor anderen. Op ontroerende, wrede maar ook geestige wijze geeft Holman in deze roman gestalte aan Tjon, van wie je niet weet of hij nou gek is, of gek wordt gemaakt.

Robert Welagen
Verre vrienden
Bestel

Olivier Stuart herkent haar nauwelijks meer, maar ze is het: Eline Combier, het hoogbegaafde meisje dat hem ooit uit zijn dromerige jeugd had wakker geschud. Gedurende een zomer kwamen zij en haar hondje Victor Emanuel II bij hem thuis logeren. Eline had Olivier bij de hand genomen en hem meegevoerd in haar interesse voor kunstgeschiedenis, tot in Parijs aan toe.
Voordat Olivier na de hernieuwde ontmoeting kan achterhalen welk onheil haar in de tussenliggende jaren is overkomen, treft hij Eline dood aan.

Gawie Keyser

De donkere kant van de straat
Bestel
Onder invloed van het gewelddadige leven in Zuid-Afrika in de jaren zeventig en tachtig wordt een jongeman misdaadjournalist.

Erdal Balci
Vandaag geen pont
Bestel

Een stad verscheurd tussen twee werelddelen.

In Istanbul pendelen de hele dag ponten heen en weer tussen de twee continenten Europa en Azië. De inwoners van deze wereldstad steken de Bosporus over om naar het andere deel van de stad te gaan, leggen daar een familiebezoek af, gaan er zaken doen, of eten en drinken. Erdal Balci reist met deze bewoners mee, spreekt met hen, filosofeert over zijn stad en vertelt over de geschiedenis ervan, mijmert over zijn kindertijd, en denkt na over de mensen die hij hier op de pont en elders heeft leren kennen. Zo ontmoet hij de theeverkoper, de man die verlangt naar zijn vroegere leven in Amsterdam, de onheilsprofeet met de haviksneus en anderen die vol verhalen zitten. Op het water van de Bosporus zijn alle levens net zo verscheurd als Turkije zelf.
Vandaag geen pont is een ontroerend boek waarin Erdal Balci op poëtische wijze aan de hand van de verhalen die hij op de pont hoort, zijn eigen ziel en die van zijn land blootlegt.

Graa Boomsma
Dubbelspoor

Bestel

De levens van negen tweelingen die de moderne geschiedenis bepaalden.
Dubbelspoor, een fascinerende reeks tweelingverhalen, vertelt vanuit een dubbel perspectief de gewelddadsige geschiedenis van de twintigste eeuw. Van de loopgravenoorlog tussen 1914 en 1918, waarin de tweeling Chavasse als dokter en aalmoezenier een heldenrol vervulden, tot het Polen van nu onder leiding van de ultraconservatieve tweeling Kaczynski.
Graa Boomsma laat niet alleen zien hoe de twintigste eeuw heeft huisgehouden in het leven van tweelingen, maar ook welke sporen zíj in de recente historie hebben nagelaten.

Bob Bronshoff
Mijn beste vriend

Bestel
Waarom noem je iemand je beste vriend? En wanneer kom je daarachter? In het boek Mijn beste vriend gaan fotograaf Bob Bronshoff en journalist René Sommer op zoek naar vriendschap. In woord en beeld worden mensen geportretteerd die elkaars beste vrienden zijn, willen zijn of hopen te zijn. Van ex-geliefden tot hardlopers, van kamerbodes tot cabaretiers, van buren tot tweelingen. Elke vriendschap is op een andere leest geschoeid.
Naast de fotografie en de geschreven portretten wordt het boek gecompleteerd door een drietal essays van Nico van Lieshout. Aan de hand van teksten van onder andere Harry Mulisch, Aristoteles en Bertolt Brecht ontleedt hij het begrip vriendschap.

Xandra Schutte/ Sarah Verroen
Weg uit Nederland / briefwisseling over leven op het Franse plattelandBestel

De briefwisseling in Weg uit Nederland laat een botsing zien tussen stad en platteland, haast en rust, droom en realiteit. De brieven zijn afwisselend filosofisch en anekdotisch, lyrisch en scherp, maar altijd zijn ze intiem en uitnodigend van toon.
Meer dan de helft van de Nederlanders droomt wel eens van een definitief vertrek naar het buitenland. Sarah Verroen zette in de zomer van 2007 daadwerkelijk de stap. Ze emigreerde naar Frankrijk. Daarbij verruilde ze ook nog eens de stad voor een gehucht dat ’s winters - als de toeristen zijn vertrokken - door slechts dertig zielen wordt bevolkt. Haar vriendin Xandra Schutte denkt er met geen haar op haar hoofd over om Nederland te verlaten. Ze zou zich in Verroens dorp in het hart van Frankrijk voelen als Napoleon op Elba.
Weg uit Nederland bevat de brieven die de twee vriendinnen elkaar het afgelopen jaar voor het weekblad Opinio schreven. Ze gaan over de betoveringen van de Franse campagne, over de gemoedelijkheid van het dorpsleven, over de overweldigende natuur en de ruimte. Maar ze staan ook stil bij de benauwenis van een kleine gemeenschap, eenzaamheid en heimwee.
Sarah Verroen is aanvankelijk verliefd op haar nieuwe omgeving, maar ervaart allengs dat emigreren geen enkeltje naar het paradijs is. Xandra Schutte heeft van begin af aan haar bedenkingen, maar kan in de stadse drukte evengoed verlangen naar de eenvoud van het buitenleven.
Erik Lindner
Tafel
Bestel

In de poëzie van Erik Lindner bestaat alles naast elkaar, ogenschijnlijk zonder hiërarchie, zonder inmenging van de dichter. Maar uit de veelheid van alledag selecteert hij juist dat wat net even anders is, wat ontroert: 'Een meisje stapt in de metro met een bureaula.’ Of: ‘Hij haalt de bloemstengels uit het aanrecht./ Slaat na het vertrek een hand tegen de deur.’ De geringste ingreep van de dichter maakt het gedicht uiterst geladen. Zo luidt een strofe: ‘Hij staat wijdbeens alsof hij plast./ Vogelpootafdrukken in het zand./ De hengel kromt boven de zee.’ Lindner maakt ons op een fascinerende wijze bewust van de open plekken in onze waarneming en beleving, het verschil tussen wat er te zien is en wat we denken te zien.

Rob van Erkelens
Het uur van loodBestel

Op 1 december j.l. werd voor het eerst de Pé Hawinkels-prijs uitgereikt een prijs genoemd naar de jong gestorven Nijmeegse dichter, vertaler, essayist, prozaïst en songwriter. De tweejaarlijkse prijs is bestemd voor een veelzijdig talent dat evenals Hawinkels een dwarse pioniersrol vervult in de Nederlandse en internationale literatuur. Unaniem koos de jury voor Rob van Erkelens (1963), veelzijdig vertaler van onder meer Georg Trakl en Nick Cave, oprichter van het legendarische tijdschrift Zoetermeer en momenteel eindredacteur en sportcolumnist van De Groene Amsterdammer.
In 1993 schreef hij zijn roman Het uur van lood, de eerste Nederlandse roman waarin gesamplede teksten werden gebruikt. Het boek heeft inmiddels een cultstatus veroverd. De Pé Hawinkelsprijs is dé aanleiding om een nieuwe generatie lezers met dit boek te laten kennismaken. Volkskrant-criticus Daniëlle Serdijn schreef er een literair-historisch nawoord bij.

Margreet Fogteloo
‘I have a dream’Bestel

Belangrijke en bijzondere redevoeringen uit de wereldgeschiedenis.
Door de eeuwen heen hebben redenaars hun toehoorders geschokt, geprikkeld en geïnspireerd en daarmee hun gedachten en daden beïnvloed. Redevoeringen hebben altijd verstrooiing, troost en kracht geboden, inzicht en bewustwording verschaft, ander kiesgedrag, omwentelingen, volksopstanden, vrede en oorlog veroorzaakt, gerechtigheid of onderdrukking gebracht.

Marja Pruis
AtoomgeheimenBestel

Het leven van succesvol lingerieontwerpster Carice van Luijn komt tijdens de vakantie met haar gezin in de Cariben onder grote druk te staan. Wanneer ze in een paaldanseres haar vroegere vriendin Josje herkent, wordt ze geconfronteerd met haar activistische verleden begin jaren tachtig. Zou Josje iets te maken hebben met de gevaarlijke gek die het eiland terroriseert? Om man en kinderen te beschermen, en zich eens en voor al te bevrijden van haar zonden, neemt Carice een ingrijpende beslissing. Een beslissing waarmee ze dat wat haar het meest dierbaar is op het spel zet.