Rio de Janeiro – Donald Trump eet hamburgers, president Jair Bolsonaro boterhammen met zoete gecondenseerde melk. Een volks gebruik. Maar hoe kan één regering in een jaar 2,5 miljoen blikken condenseermelk weg smeren? En een miljoen pakken kauwgom en drie miljoen kilo patat verorberen? Kloppen die bonnetjes wel, wil de pers weten. Bolsonaro antwoordt: ‘Die melk is gekocht om in jullie gat te duwen, strontpers. Bedoeld voor de hoer die jullie gebaard heeft.’ Zijn ministers liggen slap van de lach. Zijn aanhangers juichen: ‘Mythe, mythe!’

Zijn aanhang is geslonken tot dertig procent. Er lopen 62 aanvragen voor een impeachment tegen hem. Toch zit de voormalige legerkapitein sterker in het zadel dan ooit. ‘Over mijn lijk dat ik onderhandel met die corrupte politieke strontpartijen in het parlement’, bulderde de ‘tropische Trump’ nadat hij in 2018 verkozen was op een Braziliaanse versie van clean the swamp. ‘Dat maakt je zelf corrupt.’ Dus regeerde Bolsonaro twee jaar lang via de straat. Hij dreigde met militaire staatsgrepen of spoorde zijn aanhang aan het parlement en Hooggerechtshof te bestormen. Toch blijkt niets zoveel houvast te geven als een parlementaire meerderheid. Afgelopen weken onderhandelde Bolsonaro met het meest corrupte deel van het Congres, bijgenaamd centrão, ‘het vette midden’. Hij gooide hen geld en baantjes toe. Zijn gecondenseerde-melk-akkefietje zal snel verdwijnen in de zee van corruptie die over het land spoelt.

Het grote stelen kan nu weer beginnen. Want diezelfde dag nog legde de regering-Bolsonaro ‘Operatie Wasstraat’ stil, het grootste politieke corruptieonderzoek uit de geschiedenis van Brazilië.

Zijn impeachment heeft Bolsonaro daarmee afgekocht. Geheel ‘democratisch’ zal nu de definitieve plundering van de Amazone door het parlement worden gejaagd. En dan de wapens. Nu al zijn er meer vuurwapens in handen van burgers dan er coronavaccins zijn. Onder leiding van anti-vaxxer Bolsonaro is de Braziliaanse bevolking pas over vier jaar ingeënt. De droom van Bolsonaro is ‘alle burgers bewapend’. ‘Ik ben niet bang voor het gewapende volk’, zei Bolsonaro laatst in een verkapte oproep tot het vormen van volksmilities. De partijen van het ‘dikke centrum’ lijken hun ziel te hebben verkocht aan een project dat ze niet overzien. Met hun zegen mag straks iedere burger zes wapens hebben. Met het parlementaire akkoord geeft Bolsonaro zijn autoritaire plannen niet op. Want hij is vast van plan om over twee jaar bij de verkiezingen niet dezelfde fouten als Trump te maken. Zijn aanhangers zullen goed bewapend zijn.