Rio de Janeiro – Tanks in de sloppenwijk. Scherpschutters op de daken. Zelfs de eeuwig rondscharrelende varkens van drugsbaas Giló werden van straat gehaald. Deze zaterdag trouwde de derde zoon van president Bolsonaro in een luxe feesttent midden tussen de sloppenwijken.

‘Hij denkt dat hij de keizer is’, moppert mijn buurvrouw. De school van haar dochter was voor het feest de hele week gesloten. Door een haag van leger en politie zien we hoe hooggehakte dames in hun strakke feestjurken over de kinderkopjes naar de ceremonie zwikken. Uit de tent schalt We are the champions als Bolsonaro met zijn gewapende gevolg komt aanzoeven. Hij twittert: ‘Gearriveerd op huwelijk van 03’ – Bolsonaro nummert zijn zonen – ‘God bescherme deze familie!’

Het hof in de tent houdt het volk digitaal op de hoogte. ‘Bruidegom draagt zilveren stropdas met gouden dasspeld in vorm van geweer.’ Hemelsblauw kostuum ‘als de lucht boven dit unieke uitzicht op Rio’. Ook zonen 01 en 02 zijn hemelsblauw, de hele clan is in pastel aanwezig. Samen vormen ze de meest oncontroleerbare en gevaarlijke politieke dynastie die het land in decennia heeft gekend.

Maar bij de taart wordt duidelijk dat alle belangrijke bondgenoten op het bal ontbreken. Geen militairen, die door Bolsonaro & zonen de laatste maanden zijn uitgemaakt voor ‘lafaards’, ‘idioten’ en ‘stront’. Geen rechtse parlementsleden, in de ogen van de president ‘slappe handjesklappers’ die het land ‘onregeerbaar’ maken.

‘Tweehonderd miljoen Brazilianen tot slaaf gemaakt door 11 rechters, 81 senatoren en 513 Kamerleden. Basta!’ Met deze slogan riep de harde kern van Bolsonaro-fanaten de bevolking op om de dag na de bruiloft de straat op te gaan. Ze wilden hun idool steunen en het parlement en hooggerechtshof sluiten.

Conservatieve opiniemakers, het leger en zelfs de leiders van Bolsonaro’s eigen partij keerden zich tegen de putchistische demonstratie. Prominente Bolsonaro-stemmers hebben het nu over de Bolsonaro-clan als een ‘fanatieke sekte, de bruinhemden waardig’.

De ‘bruinhemden’ speelden zondag hoog spel. Ze hoopten een miljoen Bolsonaro-aanhangers op de been te krijgen, meer dan de studenten die een week eerder tégen hem demonstreerden. Het werden er ongeveer evenveel. Op de officiële geluidswagens werden oproepen om het parlement te sluiten wijselijk achterwege gelaten. Maar Bolsonaro heeft voorlopig wel gewonnen: uit volle borst gaven de demonstranten het parlement de schuld van het uitblijven van hervormingen en economische beterschap.