Het hoofdkwartier van de falangisten ligt honderd meter verderop. Misschien was het doelwit parlementslid Nadim Gemayel die woonde in dezelfde straat, opperden bewoners. Maar een bom in het hart van Achrafieh, de bakermat van de christenen in Libanon, betekende maar één ding: nu waren de christenen ook niet meer veilig. ‘Mijn eerste gedachte was dat ze overal bommen hadden gelegd, zoals in Irak. En dat ik zo snel mogelijk het land moest verlaten’, zegt Nathalie Khayat, wier rug en hoofd vol wonden zitten door het gesprongen glas dat ze over zich heen kreeg. Haar negen­jarige zoon ligt nog in het ziekenhuis. Het bericht dat de bom waarschijnlijk bedoeld was voor Wissam al-Hassan, het anti-Syrische hoofd van de inlichtingendienst, zorgde voor enige opluchting. ‘We accepteren in Libanon makkelijker iets vreselijks dat een andere groep overkomt’, zegt Khayat met spijt in haar stem.

Ze woont in een van de vijf appartementengebouwen die de komende maanden gesloten zullen blijven in verband met het onderzoek naar de aanslag. Al-Hassan woonde sinds kort, zogenaamd in het geheim, bij haar in de straat. Dat de aanslag in Achrafieh plaatsvond valt voor veel bewoners enkel te verklaren door dat gegeven. ‘Zijn huis stond hier, het was de makkelijkste manier’, zegt kapper Philippe Aoun: ‘Vroeger had je alleen maar christenen in deze buurt, nu wonen er ook andere mensen.’ Deze minimale integratie heeft het noodlot naar de buurt gebracht. Hoewel Al-Hassan en zijn chauffeur soennitische moslims waren, zijn de andere slachtoffers bijna allemaal christelijk.

De bom zorgde voor een vertoon van eensgezindheid onder christelijke burgers. De rij bij het Hotel Dieu-ziekenhuis voor het doneren van bloed was zo lang dat mensen naar andere ziekenhuizen in de buurt werden gestuurd. Lief­dadigheidsconcerten staan in de steigers, hotels in de buurt bieden gratis kamers aan. Maar in haar politieke reactie is de gemeenschap toch verdeeld. Christelijk leider Michel Aoun, die samen met onder andere Hezbollah regeert, vindt dat de regering moet blijven zitten om een politiek vacuüm te vermijden. Andere christelijke groeperingen, waaronder de Libanese Krachten en de falangisten, vinden dat de regering absoluut moet vallen. ‘Liever waardigheid dan stabiliteit’, luidt hun refrein.