Niettemin haalde computerclub Stack van de Technische Universiteit Eindhoven het Cookbook van hun server af. Maar zoals dat gaat op het Internet: wat onder druk moet verdwijnen op een plek, duikt als een veelkoppige draak elders weer op, in de regel omhangen met de meest bizarre mythen en komplottheorieen. Zo ook het Anarchist Cookbook. In diverse nieuwsgroepen en op Web-sites circuleren nu de verhalen (onder andere xs4all.mediacul en ftp://ftp.cs.berkeley.edu/ucb/sprite/www/an.faq).
De eerste reacties waren dat het Cookbook gewoon in de boekwinkel te koop, of althans te bestellen zou zijn. Dat blijkt niet helemaal waar. In de winkel is inderdaad The Anarchist Cookbook van William Powell (een uitgave uit 1971 van Barricade Books) verkrijgbaar. Maar die oorspronkelijke uitgave is nergens op het Internet te vinden - vanwege de auteursrechten die erop rusten. (Ja, soms houdt men zich daar aan…) Wat wel op het Net te vinden is, op meer dan vijfhonderd plekken zelfs, heet weliswaar ook vaak The Anarchist Cookbook, maar dat betreft dan vervalsingen, imitaties en andere creatieve pastiches.
Overigens bevatten zowel het oorspronkelijke boek als de Internet-versies verzinsels en fouten. Zo meldt het Cookbook een recept voor de drug bananadine, die uit bananeschillen te destilleren zou zijn - een drug die helemaal niet bestaat. Het boek is vooral een curiositeit; als praktisch handboek is het te slordig en vooral gevaarlijk. Wie bijvoorbeeld de recepten voor explosieven uitprobeert, blaast waarschijnlijk in eerste instantie zichzelf op. Op het Internet wordt nu voortdurend verwezen naar de betere anarchistische handboeken, zowel in druk als op het Net: The Blaster’s Handbook (een uitgave van de US Government, met onder andere het recept voor de bom die is gebruikt bij de Oklahoma-aanslag), Spelen met vuur van David Douwes, The Terrorist Handbook, en anders wel gewone scheikundeboeken. Vanzelfsprekend allemaal even legaal verkrijgbaar.
Trouwens, echt uit de links-anarchistische beweging kwam het flodderwerkje van Powell bepaald niet. Er circuleert een berichtje op het Net van de roommate van Powell uit de tijd dat hij het boek schreef: Powell, toen negentien jaar, was helemaal geen bevlogen anarchist, het boek was een geintje, bijelkaar geveegd uit allerhande spul dat hij uit bibliotheken en tijdschriften haalde. Volgens de roommate werd Powell later een gewone rechtse bal.
En uitgever Barricade Books dan? Ook niet echt de linkse alternatieve uitgeverij die de naam doet vermoeden. Een bericht op het Net van Radio De Vrije Keyser doet een boekje open over een andere uitgave van Barricade Books: The Turner Diaries, een raszuivere neo-naziroman, een ‘bijbel voor witte separatisten’. Het boek is vergelijkbaar met The Anarchist Cookbook vanwege de vermeende ‘bruikbaarheid’ ervan als handleiding voor bomaanslagen, maar het is al evenmin verboden.
Maar het oorspronkelijke Cookbook was toch ook te koop bij de onverdachte linkse boekhandel het Fort van Sjakoo te Amsterdam? Maurice Wesseling van Bureau Jansen & Janssen brengt opheldering: je kon er alleen aan komen via Sjakoo-verkoper Lex Hester, ‘die in 1991 werd ontmaskerd als informant van de Centrale Recherche Informatiedienst (CRI).’
Het wil maar niet lukken met echt anarchisme op het Internet.