De Syrische oppositie weigert de vredesbesprekingen in Genève voort te zetten, zo meldt Teletekst vandaag. Regeringstroepen zouden het bestand hebben geschonden en in reactie hierop is de oppositie aan een offensief begonnen. Staffan de Mistura, de VN-gezant, zegt te hopen dat de gesprekken voorlopig informeel voort te kunnen zetten.
Onze medewerker Robert Dulmers reisde onlangs twee maanden door Syrië. Zijn zojuist verschenen boek Bonbons voor mevrouw Assad ontvouwt hij een unieke blik op het land dat sinds het uitbreken van de burgeroorlog in 2011 volledig verscheurd is.
De internationale gemeenschap durft niet in te grijpen en het regeringsleger van Assad, de rebellengroeperingen en strijders van IS plegen aanhoudend geweld tegen hulpverleners, burgers en journalisten. Het land wordt elke dag onveiliger, waardoor er nauwelijks pers aanwezig is om getuigenis af te leggen van de excessen. Geen enkele westerse journalist heeft sinds het uitbreken van de oorlog toestemming van het regime gekregen om zo lang in Syrië te verblijven: Dulmers is de eerste Nederlandse journalist sinds jaren die op deze manier door het land reist. Hij spreekt niet alleen met kopstukken van het regime en met vechtende generaals aan het front, maar ook met kunstenaars, paters en archeologen.
Bonbons voor mevrouw Assad biedt een verhelderende kijk achter de oorlogslinies. Dulmers’ verslag is niet alleen spannend en meeslepend, maar hij laat eveneens andere, minder bekende kanten zien van een land in een slopend conflict.