
Londen – Siberië is vertegenwoordigd in het Britse parlement. De eer valt toe aan Evgeni Lebedev, die als baron Lebedev, of ‘Hampton on the London Borough of Richmond upon Thames and of Siberia in the Russian Federation’ in het Hogerhuis zit. Deze plek in het hart van de macht heeft deze 41-jarige persbaron, kunstverzamelaar en pubeigenaar te danken aan premier Boris Johnson, al jaren een van zijn beste vrienden.
Voor Johnson is de oorlog in Oekraïne een politieke redding gebleken, want niemand heeft het meer over lockdownborrels met Abba en kaasplankjes. Het nadeel is dat er meer aandacht is gekomen voor zijn opmerkelijke vriendschap met deze zoon van Alexander Lebedev, een voormalige kgb-spion en oligarch die nog steeds loyaliteit toont aan het Kremlin. Zo verdedigde hij Poetin na de moord op Alexander Litvinenko, zestien jaar geleden.
Met senior heeft Johnson weinig van doen, met zijn zoon des te meer. Lebedev steunt Johnson al jaren, met name via zijn kranten. Tegelijkertijd heeft Johnson, als burgemeester van Londen, projecten van Lebedev gesteund, zoals een Russisch festival in Londen dat mede gefinancierd werd door het Kremlin. Britse inlichtingendiensten maken zich al jaren zorgen over deze vriendschap.
Geconfronteerd met kritiek op Lebedevs lidmaatschap van de Lords waarschuwde Johnson onlangs voor een heksenjacht op alles wat Russisch is. Maar de vraagtekens blijven. Onlangs dook een oud artikel op waarin Johnson de inlijving van de Krim in een column beschouwde als het gevolg van het beleid van de Europese Unie, een argument dat daarvoor in een opiniestuk werd gebruikt door de oude Lebedev.
En er zijn de aanwijzingen dat het Kremlin zich heeft proberen te mengen in het Brexit-referendum. De publicatie van een rapport daarover is lang door de regering-Johnson tegengehouden. Ook met het sanctioneren van oligarchen is de Britse regering opvallend traag geweest en het heeft nog geen villa of vaartuig in beslag genomen. De Lebedevs zijn buiten schot gehouden, ook senior.
Opvallende Anglo-Russische relaties bestaan er ook aan de andere zijde van het politieke spectrum. De charismatische socialist George Galloway, die ‘de moeder van alle talkshows’ heeft op Russia Today, heeft de kant van het Kremlin gekozen, zijn vriend Jeremy Corbyn ondertekende een omstreden open brief waarin de Stop the War Coalition, opgericht na 9/11, de Britse regering na de Russische inval in Oekraïne betichtte van opruiing, en vakbondsleider Eddie Dempsey bleek warme contacten te onderhouden met de Poetin-gezinde rebellen in de Donbas.