Londen – Stanley Johnson, Boris’ vader, wilde onlangs naar zijn zomerwoning in Griekenland. Probleem: Griekenland liet tot half juli geen reizigers uit het VK binnen. Praktische oplossing: de 79-jarige pater familias van de Johnson-clan reisde via Bulgarije, zigzaggend door de regels. Het was niet de eerste keer dat de oude Johnson voor corona-ophef zorgde. In maart had hij gezegd gewoon naar de pub te zullen gaan, ook al had zijn zoon er bij de Britten een dag eerder op aangedrongen hun drang naar drank en gezelligheid tijdelijk te bedwingen.

De Britse premier had dat met tegenzin gedaan. Anders dan de Schotse premier Nicola Sturgeon heeft Johnson er moeite mee om burgers te vertellen wat ze wel en niet moeten doen. Hij vertrouwt op zijn politieke instinct, een liberaal conservatisme met anarchistische trekken. Toen zijn politiek adviseur Dominic Cummings in strijd met de lockdownregels met coronavirus en al naar de familieboerderij in Durham was gereden, verdedigde Johnson hem ook met het argument dat de ‘Dom’ zijn instinct had gevolgd, in dit het geval het vaderlijke instinct.

Johnson heeft nooit echt in een lockdown geloofd, reden dat hij er lang mee heeft gewacht en inmiddels heeft gezegd dat het niet voor herhaling vatbaar is. Maandenlang verschool hij zich achter ‘de wetenschap’, waarmee hij wilde benadrukken dat het niet zijn idee was de natie huisarrest op te leggen. In The Guardian schreef Fintan O’Toole dat Johnson er waarschijnlijk versteld van heeft gestaan hoe goed zijn landgenoten de noodmaatregelen hebben opgevolgd, temeer daar hij zichzelf doorgaans weinig aan regels gelegen laat liggen.

Inconsistente, soms onbedoeld grappige lockdownregels weerspiegelden Johnsons vertwijfeling. Na de versoepeling mochten mannen wel hun baard laten scheren door de barbier, maar vrouwen niet hun wenkbrauwen laten epileren door de schoonheidsspecialiste. Luidruchtige demonstraties zijn toegestaan, maar niet het Ave Verum Corpus zingen tijdens de hoogmis. Om de horeca te redden roept Johnson landgenoten op om naar de pub te gaan, maar voetbalwedstrijden worden in lege stadions stilgelegd om de doellat te ontsmetten.

Johnson hoopt dat het gewone leven voor de Kerst is hersteld. Het probleem is dat de bevolking bevreesd is geraakt. Meer dan ooit is het huis van de Brit zijn kasteel. Omdat uit peilingen is gebleken dat ze een gevoel van veiligheid vergroten, worden mondkapjes deze week verplicht in de winkels. Om een goed voorbeeld te geven droeg Johnson er eentje tijdens een werkbezoek, maar de achteloze manier waarop hij het masker voor een interview van zijn gezicht aftrok en in zijn broekzak propte, verried hoe hij er zelf over denkt.