Londen – In de week waarin Britse veertigplussers en masse hun mouwen mochten opstropen, gaf de Britse premier een opmerkelijk televisieinterview. Hij beweerde dat niet het uitmuntende vaccinatieprogramma maar de lockdown ervoor had gezorgd dat er haast geen besmettingen meer zijn, dat de coronazalen in de ziekenhuizen stil zijn en het aantal mensen dat aan het virus overlijdt zich snel richting nul begeeft. Dit moet zeker het werk van de artillerie zijn geweest, zoals Johnson de vaccinaties eerder had genoemd.

Het lijkt geen toeval te zijn dat de cijfers het best zijn in landen waar veel prikken zijn uitgedeeld. Hoe meer vaccinaties, hoe minder ziekenhuisopnames en hoe minder doden. Inmiddels zijn er ook aanwijzingen dat vaccinaties helpen tegen de verspreiding van het virus. De correlatie tussen lockdowns en coronacijfers is veel minder duidelijk. In het Verenigd Koninkrijk, zo heeft de statisticus Simon Wood ontdekt, begon het aantal besmettingen reeds vóór het instellen van de jongste lockdown af te nemen.

De epidemioloog Tom Spector sprak het vermoeden uit dat Johnson ‘in een andere wereld leeft’, terwijl de commentator Freddie Sayers vaststelde dat de premier de bevolking voor de gek houdt. De vraag is waarom Johnson deze opmerking heeft gemaakt. Een mogelijkheid is dat hij wil voorkomen dat gevaccineerde burgers hun oude leven oppakken. Onlangs deelde de Schotse politie, na een anonieme tip, boetes uit aan een groep volledig gevaccineerde zeventigplussers die een verjaardagsfeestje hielden.

Het kan ook zijn dat Johnson de roep wil stillen om de lockdown versneld af te bouwen, nu zeker de helft van de Britten woont in gebieden waar het coronavirus zo goed als verdwenen is. Bovendien begint de nevenschade van de lockdown zichtbaar te worden, van permanente pubsluitingen tot onoverbrugbare onderwijsachterstanden. De koningin die moederziel alleen zat bij de uitvaart van de man met wie ze 73 jaar getrouwd was, geeft de onmenselijkheid aan van de restricties.

Voor Johnson is het daarom belangrijk zijn landgenoten ervan te overtuigen dat de offers het waard waren. Door te stellen dat vaccinaties er amper toe doen, riskeert Johnson echter een toename van het wantrouwen. Onlangs waren er al documenten opgedoken waaruit bleek dat wetenschappelijk adviseurs de regering hadden aangeraden zo hard en emotioneel mogelijk tegen het coronavirus te waarschuwen, omdat meevallende cijfers voor bepaalde leeftijdsgroepen zouden leiden tot onwenselijk gedrag. Maar misschien is Johnson per ongeluk ingeënt tegen zijn optimisme.