Bosnische bisschop gelooft niet in Mariaverschijning

Sarajevo – In het zuidwesten van Bosnië en Herzegovina ligt Medjugorje, het plaatsje dat dankzij de verschijning van Maria in 1981 is uitgegroeid tot het grootste bedevaartsoord van Zuidoost-Europa. Pelgrims komen voor de kale heuvel net buiten het dorpje, met daarop wat struiken, stenen én een Mariabeeld. Hoewel Medjugorje met ruim twee miljoen bezoekers per jaar inmiddels is uitgegroeid tot de grootste toeristische locatie in Bosnië blijven de voorzieningen voor de pelgrims achter, vindt aartsbisschop Henryk Hoser. Hij presenteerde daarom vorige week uitbreidingsplannen voor ‘Europa’s spirituele longen’.

Er moeten missen in verschillende talen komen, nieuwe gebouwen waar conferenties gehouden kunnen worden en er is echt een dak nodig boven het centrale plein. In de zomer loopt de temperatuur in Medjugorje namelijk op tot boven de 35 graden. Ook de infrastructuur rond het bedevaartsoord kan wel verbeterd worden. De slingerende autoweg is verre van ideaal voor de grote touringcars die naar Medjugorje komen.

De plannen van Hoser klinken als een goede investering, maar Ratko Perić, de bisschop van Mostar, het bisdom waar Medjugorje onder valt, is sceptisch. Hij noemt de ruim 40.000 verschijningen van Maria ‘pure fictie’. De verschillende beschrijvingen die Maria-zieners geven, komen volgens hem niet met elkaar overeen. Perić vindt dat Medjugorje zich laat meeslepen in het religieus toerisme, waarin te veel ruimte is voor de grijze economie. Nieuwe hotels worden gebouwd zonder officiële vergunningen en de winst verdwijnt in de zakken van investeerders, in plaats van dat het dorp er zelf beter van wordt.

Paus Franciscus is er ook niet zeker van dat de Mariaverschijningen wel echt plaatsvinden. Verschillende onderzoeken kunnen allemaal niet bevestigen dat er iets bovennatuurlijks gebeurt in Medjugorje, maar er is ook geen bewijs van bedrog. Omdat katholieken wel massaal geloven in de verschijningen stuurde de paus aartsbisschop Hoser naar Medjugorje om te onderzoeken wat de staat van dit bedevaartsoord is en wat de behoeftes van de gelovigen zijn. Wat blijkt? Er missen niet alleen voorzieningen voor de pelgrims, ook zou de Italiaanse maffia vrij spel hebben in de horeca en verkoop van souvenirs.

Of Maria nu wel of niet verschijnt, paus Franciscus vindt dat de pelgrims ‘spirituele zorg en steun verdienen’ en de kerkelijke controle kan de georganiseerde misdaad inperken. En bisschop Perić? Die zal volgend jaar met pensioen gaan en dan de plannen van het Vaticaan niet meer kunnen tegenhouden.