van 20 april tot 16 juni , De Appel te Amsterdam

Bourgeois Leftovers

In de tentoonstelling Bourgeois Leftovers, samengesteld door de participanten van het Curatorial Programme 2012-2013 van de Appel, worden een aantal ongebruikelijke gesprekspartners in de Appel arts centre verwelkomd.

Medium 0129

Van 20 april tot 16 juni wordt een bepaalde groep twintigste-eeuwse Nederlandse schilderijen uit de verzameling van het Van Abbemuseum - de zogenaamde ‘leftovers’ die geen onderdeel uitmaken van de vaste collectiepresentatie - gecombineerd met bijdragen van hedendaagse kunstenaars. De schilderijen omvatten stillevens, portretten en landschappen gemaakt tussen circa 1910 en 1939 en maakten deel uit van de basiscollectie die bij de oprichting van het Van Abbemuseum in 1936 werd geschonken door sigarenfabrikant Henri van Abbe.

Met bijdragen van Ayreen Anastas & Rene Gabri, Ruth Buchanan, Jota Castro, Dina Danish, Lydia Davis, Judith Deschamps, Marlene Dumas, Chris Evans, Will Holder, Jugedamos, Alison Knowles, Matthieu Laurette, Gabriel Lester, Daragh Reeves, Barbara Visser en Timmy van Zoelen.


Beeld: Johannes Franken, Portrait of Eliza, 1939, oil on canvas. Photo by Peter Cox. Collection Van Abbemuseum, Eindhoven, the Netherlands.