Bouterse belooft alwéér de corruptie te bestrijden

Paramaribo – Elke regeringsleider begint vol goede moed aan zijn ambtstermijn. Bij president Desi Bouterse van Suriname is dat natuurlijk niet anders.

De tweede regeerperiode van het omstreden staatshoofd, die zonder onvoorziene omstandigheden tot 2020 zal duren, moet in het teken staan van de corruptiebestrijding. Althans, dat beloofde Bouterse bij zijn aantreden aan de hele natie.

De reacties onder zijn landgenoten waren nogal laconiek. Eerst zien, dan geloven. Bouterse heeft wel eerder beloofd de corruptie aan te pakken, bijvoorbeeld toen hij op 12 augustus 2010 voor de allereerste maal de presidentiële ambtsketen omgehangen kreeg. Hij verzekerde een ‘kruistocht tegen de corruptie’ te beginnen. Het resultaat was er niet naar, met ministers die enveloppen vol cash geld in ontvangst namen in ruil voor overheidsprojecten, hun eigen zonen en dochters op het ministerie in dienst namen of zichzelf tienduizenden hectares grond cadeau deden.

Maar zowaar, al een paar weken lang gebeurt in Suriname het door velen onmogelijk geachte. Zo viel de politie onlangs binnen bij de Elektriciteitsbedrijven Suriname (ebs), het staatsbedrijf dat als monopolist stroom levert. Prompt werden de algemeen directeur, een toeleverancier en zelfs een ex-directeur (ontslagen in 2013) in de boeien geslagen. Via schimmige contracten zouden ze miljoenen dollars belastinggeld hebben ontvreemd.

Een paar dagen later werd de leiding van de afdeling ‘drilling’ bij Staatsolie afgeserveerd. De bedrijfstoppers hadden op kosten van het staatsbedrijf bouwmaterialen gekocht en daarmee privé-optrekjes gebouwd.

Medio september volgde een raid van de politie, die alle materialen van illegale goudzoekers op het stuwmeer in de Surinaamse jungle in beslag nam. Jaren waren ze ongemoeid gelaten, naar bleek omdat ze in dienst waren van invloedrijke zakenfiguren.

Ten slotte ontsloeg de nieuwe minister van Justitie topambtenaren op de afdeling vreemdelingen die verblijfsvergunningen uitdeelden in ruil voor steekpenningen. Ze vertrokken niet zonder slag of stoot. Op 18 september vloog het ministerie tot tweemaal toe in brand. Aangestoken, zo blijkt. De politie vermoedt dat de ontslagen ambtenaren zo hebben geprobeerd sporen uit te wissen en startte een onderzoek.

De hamvraag blijft echter of het Bouterse ditmaal zal lukken op het goede spoor te blijven. Zo ligt in het parlement al decennia een ‘anticorruptiewet’ te wachten op goedkeuring. Durft hij het aan over de wet te laten stemmen, of krijgen persoonlijke belangen uiteindelijk de bovenhand? ‘We gaan ervan uit dat Bouterse het ditmaal meent’, aldus Carl Breeveld van coalitiepartner doe. Echt helemaal zeker is dus nog niemand.