Bouterse haalt Amsterdamse kruizen van zijn presidentiële paleis

Paramaribo – Het hing er al eeuwenlang, liefst 331 jaar om precies te zijn, als fronton op de voorgevel van het presidentieel paleis in Paramaribo. Het wapen van de Geoctroyeerde Sociëteit van Suriname, de privé-maatschappij die ooit de kolonie bezat.

Daarop een leeuw met zwaard, een slavenschip van de West-Indische Compagnie en het wapen van Amsterdam. Het koloniaal versiersel bleef zelfs hangen na de Onafhankelijkheid in 1975, terwijl daags daarvoor het standbeeld van koningin Wilhelmina dat vlak voor het paleis stond wél werd verbannen naar een verlaten plekje verderop.

Verbaasde Nederlandse toeristen die op de gevel de drie Amsterdamse kruizen herkenden, zoomden er met hun fotocamera’s graag op in. Tot nu. Want op 1 juli, wanneer in Suriname de afschaffing van de slavernij wordt herdacht, liet president Desi Bouterse een gloednieuw fronton onthullen. Slavenschip, leeuw en wapen maakten plaats voor twee trotse indianen, een groot schild en een wimpel. Het wapen van Suriname.

‘Het vorige wapen op ons paleis was een overblijfsel uit het koloniale verleden. We willen dat verleden niet onder de mat vegen, maar we moeten respect opbrengen voor onze eigen dingen’, sprak Eugene van der San, de kabinetschef van Bouterse, bij de onthulling. ‘De Sociëteit van Suriname haalde minimaal 125 miljard euro weg uit Suriname. Ze pleegde verschrikkelijke mensenrechtenschendingen. Nog steeds lijden we onder haar erfenis, die van de mentale slavernij. Het is daarom een stap in de goede richting dat we dit stukje koloniale verleden verbannen naar een museum’, voegde de Surinaamse econoom Armand Zunder toe.

Lang niet iedereen is daarvan overtuigd. Het paleis prijkt namelijk op de werelderfgoedlijst van de Verenigde Naties. Veranderingen aan erfgoed aanbrengen, zonder voorafgaand overleg met de VN, is ten strengste verboden. Toch lapte Suriname die regel aan de laars. De Commissie Monumentenzorg van Suriname is woedend. ‘Onze geschiedenis kun je niet zomaar uitwissen. Al zet je een foto van meneer Zunder op het paleis, het verandert niets aan ons koloniale verleden’, zei voorzitter Johan Roozer verbijsterd tegen dagblad De Ware Tijd. Intussen zorgt het nieuwe fronton al twee weken voor verhitte discussies tussen Surinaamse Facebook-gebruikers. In Suriname zelf lijken de voorstanders in de meerderheid. Maar op het belangrijkste oordeel – dat van de VN – wordt nog gewacht. Het is niet ondenkbaar dat het paleis in Paramaribo uiteindelijk van de erfgoedlijst wordt geschrapt.