Paramaribo – Terwijl de zomervakantie overal in Nederland intussen voorbij is, is die in Suriname nog in volle gang. September is de heetste maand van de droge tijd, met temperaturen die ’s middags vlot boven de dertig graden uitstijgen. Niet alleen scholen sluiten daarom vanaf medio augustus zes weken de deuren, ook het parlement en de regering doen het dan rustig aan.

Zo ook president Desi Bouterse. Hij stapte op de laatste zondag van augustus in een vliegtuig met bestemming Cuba, waar hij samen met familieleden drie weken zal verblijven. Het staatshoofd combineert er een week vakantie met een aantal medische behandelingen. ‘Ik zit in het medische systeem van Cuba en moet daar jaarlijks een check-up ondergaan. Ik heb dat nu al ruim twee jaar verzuimd, dus ik moet erheen’, zei Bouterse in een videoverklaring.

Sinds zijn aantreden in 2010 heeft de gezondheidstoestand van de president, een verstokt roker en whiskydrinker, al tot heel wat wilde verhalen geleid. Bouterse vond het daarom nodig om zijn medisch uitstapje zelf aan te kondigen, om mogelijke roddels de kop in te drukken. ‘Ik kon moeilijk daar plots in zwembroek verschijnen, anders ga je weer horen dat ik een niertransplantatie heb ondergaan, of allerlei andere wilde verhalen’, sneert hij verder in het filmpje.

Op sociale media werd de aankondiging van de president met veel kritiek onthaald. Door de economische crisis, die mede door wanbeleid van Bouterse is veroorzaakt, verkeert de Surinaamse gezondheidszorg in grote problemen. Ziekenhuizen zijn failliet, het onbetaalbare verzekeringsstelsel staat op inklappen en begin augustus moesten duizenden vaccins voor kinderen in allerijl worden geleend van buurland Guyana. Door een betalingsachterstand van drie jaar weigeren buitenlandse leveranciers de vaccins nog aan Suriname te leveren.

‘Terwijl de president onze gezondheidszorg om zeep heeft geholpen, laat hij zichzelf verzorgen in het buitenland’, luidde de kritiek. Daarop sprongen zijn partijgenoten voor Bouterse in de bres. ‘Waarom woont de president in een paleis? Waarom rijdt hij in een grote, mooie auto? Omdat dit nu eenmaal is voorzien in de wet. Net zo horen speciale medische behandelingen ook bij het ambt van president’, reageerde parlementslid Rachied Doekhie.

Welke ingrepen Bouterse op Cuba precies ondergaat, is niet meegedeeld. Zijn propagandadienst liet op 1 september wel verheugd weten dat het Surinaamse staatshoofd aan de telefoon nog steeds krachtig en vrolijk klonk, en dat hij met een ferme stem sprak.