New York – ‘Vindt u de sluiting van de overheid leuk?’ Laura Ingraham vroeg het afgelopen dinsdag aan een luisteraar die haar radioprogramma had gebeld. ‘Ik begin het steeds leuker te vinden’, gaf ze alvast zelf als commentaar. Later in haar drie uur durende radiotalkshow legde de conservatieve presentator uit waarom ze het een slecht idee vindt om uitgesloten ambtenaren met terugwerkende kracht alsnog te betalen. ‘Jullie wilden voor de overheid werken’, zei ze. ‘Dat is best. Maar dan hoeven wij, de private markt en de federale belastingbetalers, jullie niet te betalen als de overheid het verknalt.’

De harde taal van het ultraconservatieve deel van de Amerikaanse bevolking is niet alleen voorbehouden aan blanke mannen van middelbare leeftijd als Rush Limbaugh, Bill O’Reilly en Glenn Beck. Naast Ingraham is er bijvoorbeeld ook Ann Coulter. Zij verwierf tijdens de Clinton-jaren nationale bekendheid met haar tirades tegen de president die ze steevast aanduidde als Bill Horny Hick Clinton. Coulter moet niets hebben van het nieuwe nationale zorgstelsel. ‘Obamacare is de grootste belastingverhoging in de Amerikaanse geschiedenis’, schreef ze in haar column op NewsBusters. Daarnaast zal de nieuwe zorgwet de verzekeringspremies voor mannen met 99 procent en voor vrouwen met 62 procent doen stijgen en zal geen enkele dochter die aan een Amerikaanse universiteit is opgeleid Obamacare accepteren.

Terwijl Ingraham vooral hardvochtig is, Coulter haatdragend en vaak simpelweg onjuist, zijn de opinies van de populaire conservatieve blogger Michelle Melkin dikwijls onnavolgbaar. Zo riep ze op de rechtse website Townhall haar lezers op zich aan te sluiten bij Occupy America. ‘Een protestbeweging voor alle leeftijden tegen Washingtons business as usual’ die via ‘Twitter, Facebook en blogs op niet-eerder vertoonde wijze hun walging over het optreden van de overheid verwoordt’.

Deze walging gaat over de sluiting van openbare monumenten en nationale parken. ‘De verklaring voor Obama’s belachelijke obstructionisme kan in één woord worden opgesomd: controle’, vervolgde ze. ‘Controle over het volk. Controle over het partijdige narratief. Monument Syndrome gaat erover burgers de grootst mogelijke zichtbare pijn te doen om zo politieke opponenten te demoniseren. Voorstanders in de media van een grote overheid geven de manipulatoren de kans dit te doen’, besloot ze. Wie daarvan soep kan maken, mag het zeggen.