Van alle aanslagen op asielzoekerscentra, van alle agressieve incidenten tegen vluchtelingen dit jaar, vindt zestig procent in de oostelijke deelstaten plaats. Terwijl daar slechts een vijfde van de Duitse bevolking woont.

De minister-presidenten van de betreffende deelstaten reageerden als door een wesp gestoken op deze cijfers. ‘Ook in het westen zijn opvangcentra in brand gezet’, zei de een. ‘Het is een probleem in heel Duitsland’, riep de ander. ‘Het hele land draagt de verantwoordelijkheid het rechts-extremisme te bestrijden’, preekte een derde.

Alleen de regeringsleider van Saksen krabbelde even aan de eigen boezem. ‘Het is waar dat er in Saksen een niet te onderschatten rechts-extreme beweging is’, zei Stanislaw Tillich. In zijn deelstaat, vooral tussen de hoofdstad Dresden en de grens met Polen en Tsjechië, hebben neonazi’s hun grootste bolwerken.

Onder Tillichs bewind hebben de Saksische politie, justitie en geheime dienst de streek ten zuiden en oosten van de hoofdstad grotendeels prijsgegeven. De nationalisten en racisten van de npd zitten er in gemeenteraden. Boze, werkloze mannen beheersen er de straat. Iedereen met ambitie is er weggetrokken. De achterblijvers zijn de verliezers van de Duitse hereniging.

Zij zijn de mensen die elke maandag met bussen naar Dresden reizen om er onder de noemer ‘Pegida’ voor het avondland te marcheren. Binnenkort komt gastspreker Marine Le Pen hun uitleggen dat goedkope vluchtelingen hun banen komen inpikken. Pegida-frontvrouw Tatjana Festerling verspreidt het nieuws dat de vluchtelingen allemaal tbc hebben.

Tillich reageerde aanvankelijk slapjes op Pegida, maar kiest nu eieren voor zijn geld. Na noodkreten uit industrie en wetenschap erkent hij dat er een probleem is. Buitenlandse specialisten weigeren zich in Saksen te vestigen vanwege de agressieve xenofobie. Sindsdien slaat Tillich de toon aan van partijgenoot Angela Merkel.

Experts zoeken naar verklaringen voor de bruine concentratie in het oosten. Ze wijzen naar het lange isolement waarin de streek ten tijde van de ddr verkeerde. Vreemdelingen zijn er altijd vreemd geweest en dat zijn ze nog steeds. Een groot deel van de bevolking wil dat zo houden.