Brandend konijn gevonden, politie denkt aan opzet.
De politie heeft afgelopen nacht een konijn laten inslapen, nadat het dier in brand had gestaan. Agenten vermoeden dat iemand het konijn, dat volgens de politie een huisdier was, met opzet in brand heeft gestoken. Het dier leefde nog, maar was te zwaargewond om te blijven leven. Agenten reden afgelopen nacht rond 01.00 uur door Apeldoorn toen ze een klein brandje zagen midden op de weg. Daarna begon het vuur te bewegen en toen zagen ze dat er een konijn in brand stond. Het dier is geholpen, maar het had zo veel brandwonden dat zijn leven niet te redden was. ‘Wilde jij van het konijn af? Maakte hij te veel rotzooi? Vond je het nodig om het konijn in een doos te stoppen en er een jas overheen te leggen en dan het konijn in brand te steken? Was dat allemaal nodig? Had je het konijn dan niet beter ergens anders aan kunnen bieden? Of heb jij geen gevoel? Deed het jou dan helemaal niks? Wij zijn in iedere geval ontzettend kwaad’, schrijft de politie op Facebook. Wie het konijn herkent en weet van wie het dier was, wordt verzocht contact op te nemen met de politie, meldt Omroep Gelderland.

Dit was een bericht op nos.nl, op 19 augustus jongstleden. Ik meende al langer iets op te merken aan die website. Ik meende dat er misschien een nieuw iemand was komen werken die niets leuker vindt dan aparte dingen op te schrijven. Een paar dagen eerder was er een bericht over een groep kanoërs die aan de dood ontsnapten toen een enorm rotsblok afbrak en in het meer donderde waarin zij aan het kanoën waren. ‘Dat aroma van oud gesteente was gewoon belachelijk,’ zou één van de met de schrik vrijgekomen kanoërs hebben gezegd.

Dat aroma van oud gesteente was gewoon belachelijk. Er zal wel iets verkeerd zijn gegaan in de vertaling, maar dan nog zou je je achter je oren kunnen krabben voordat je zoiets op de site zet. Sowieso worden uitspraken van mensen letterlijk opgeschreven, wat meestal nogal lachwekkend is. Zou het een huisregel zijn? Noteer alles wat de ooggetuige/het slachtoffer/de politie/de bíjna met stinkend oud gesteente bedolven kanoër te melden heeft? Hier, een ander bericht, over hockeyer Diede van Puffelen die een ongeluk had met zijn motor: ‘Ik werd uiteindelijk van de motor gelanceerd, maar daar weet ik helemaal niets meer van. Ik werd weer wakker toen ik tegen de vangrail lag, zo van: wat is er gebeurd? Ik keek gelijk naar mijn benen. Zijn ze er nog, is er iets van mijn lichaam af? Als je met 130 valt op de snelweg, vrees je het ergste. Ik zat op mijn knieën en dacht: ik moet even stilzitten. Er waren omstanders om mij heen, dus ik knipperde met mijn ogen om een teken van leven te geven. Maar ik wilde even nadenken: wat is hier nou gebeurd? Ik leef nog, maar wat is de schade aan mijn lichaam? Dat was wel de grootste vraag op dat moment.’ Nu ik dit heb overgetikt, weet ik het zeker: dit is letterlijk hoe Diede het heeft gezegd. Het is allemaal goed gekomen. Later in het artikel zegt hij zelfs: ‘Van bijna dood naar Olympisch goud.’

Terug naar het nieuwsbericht waar deze column mee begon. ‘Agenten vermoeden dat iemand het konijn, dat volgens de politie een huisdier was, met opzet in brand heeft gestoken.’ Laat het even op je inwerken. Dat konijn is toch zeker niet uit zichzelf in de fik gevlogen?! Zelfs niet per ongeluk?! Wie zou nou per ongeluk zijn konijn in de fik steken? Hoe doe je dat? Ja, met barbecueën en dan een spriets aanmaakvloeistof, maar wie is er in godsnaam om 01:00 uur aan het barbecueën? En hoe kun je aan een verbrand konijn zien of het een huisdier of een wild dier was? ‘Daarna begon het vuur te bewegen en toen zagen ze dat er een konijn in brand stond.’ Goh, bewegend vuur, midden op de weg. Maar wacht eens even: ‘Vond je het nodig om het konijn in een doos te stoppen en er een jas overheen te leggen en dan het konijn in brand te steken?’ Waar komen ineens die doos en die jas vandaan? Bewogen die, samen met het konijn, ook over de weg? Het is gewoon een verhaal, een novelle, een boek. Je verzint het zelf allemaal niet. De vragen die opborrelen bij het lezen van het nieuwsbericht zijn talrijker dan de antwoorden die je krijgt. Ik ben overigens, net als de Apeldoornse agenten, ontzettend kwaad.

Diede van Puffelen heeft de kapotte velg van zijn motor niet weggegooid: ‘Die heb ik als aandenken in mijn kast gezet. Dat is een soort monument van mij geworden voor de verandering in mijn leven. Die wil ik altijd houden en koesteren. Net als de beschadigde helm. Die heb ik ook nog. Het bloed zit er zelfs nog aan.’ Ach, nu blijf ik alweer ergens aan haken, en wel aan ‘mijn kast’. Heeft Diede maar één kast? Wat voor kast? Waar staat die kast? In zijn woonkamer? In de hal? In de slaapkamer? Heeft die kast een dusdanig groot, open deel dat die velg daar in kan staan of liggen? En waar is die helm? Ligt die ook in de kast of heeft hij die weggeborgen? Vanwege dat bloed? Godsamme, voor je het weet ben je de hele dag zoet met al die berichten op nos.nl. En dan is morgen die hele site al weer ververst!