Ronnie Flex © Top Notch

In binnensteden kom je zijn hoofd nog wel eens tegen op posters van radiozender Slam!, maar de loopbaan van Ronnie Flex is er tot nu toe een waar aandacht in de media en op de radio zijn succes niet heeft aangejaagd, maar eerder achterna gelopen. Met zijn bereik op sociale media en zijn aantallen views op YouTube is Ronnie Flex zijn eigen massamedium. Een nieuwe single van Ronnie Flex haalt tegenwoordig binnen een dag de miljoen streams. Hij heeft inmiddels een live-band (een geweldige ook), waarmee hij deze zomer op het hoofdpodium van Pinkpop staat.

Flex’ debuutalbum, met de fantastische titel De nacht is nog jong, net als wij voor altijd bleek ook tekstueel ingetogener en persoonlijker dan zijn vele samenwerkingen, waarvan met name die met Lil’ Kleine enorme hits werden, en Drank & Drugs tot verbazing van velen het bewijs dat popmuziek nog steeds een verontwaardigd publiek debat kan opleveren.

De zuurstokkleuren van de hoes van Flex’ nieuwe album Nori zijn al een teken aan de wand: dit is een ander album dan voorganger Rémi. Een andere indicatie is de gemiddelde lengte van de nummers: op zijn debuut nog vier minuten, op Rémi drieënhalve minuut. Op Nori halen maar drie van de dertien nummers de drie minuten. De ironie is dat veel van Flex’ streams zullen klinken door schelle telefoon- en laptopspeakertjes, want als iemand veel aandacht geeft aan zijn sound is het Ronnie Flex. Op de cover van het album staat in zeer prominente letters de naam van DJ WaxFiend, die het album strak heeft gemixt als een mixtape, het conceptalbum van de hiphop. Die korte, puntige nummers vormen samen een salvo, en ze zijn gemaakt voor de zaterdagavond. Net als een groot deel van de teksten, die de bravoure van de club en de uit alle delen van de wereld bij elkaar geplukte straattaal van het Nederland van 2018 samenbrengen. Soms ronduit incrowd: als Flex rapt ‘als je me wil bellen bel naar Breghje of naar Spec’, noemt hij daarmee de naam van zijn manager en haar bedrijf. Skeer (blut) rijmt op Vermeer (Kenneth, de voetballer) en dat rijmt weer op Verveer (Roué, de comedian). Waarmee hij geen geld, veel geld en humor in drie razend op elkaar volgende zinnen heeft aangestipt.

Gas terug neemt hij in het catchy Non Stop en in het slotnummer Ik zou niet weten. Het refrein (van D-love) luidt: ‘Ik zou niet weten waarom jij me zegt dat ik je moet vergeten/ Ik ben niet vreemdgegaan.’ Wat volgt in het couplet van Flex zelf is een even innemende als wonderlijke combinatie van kwetsbaarheid, branie en clubromantiek. Want hij wil geen ruzie met zijn ex: ‘Ey, ik wil geen oorlog, dus ik pull up met een witte vlag.’ Ondanks alles is hij namelijk over haar nooit heen gekomen. Waarom dan? ‘Maar ik kies alleen voor jou, ik ga d’r op of onder/ Kan niet kiezen voor een ander, want jouw ass is ronder.’

Ronnie Flex, Nori (Topnotch). Ronnie Flex staat 16 december met zijn band Deuxperience in Afas Live