Het is geen enkel probleem voor het almachtige tv-station Globo, noch voor de Brazilianen. Dat is cultuur.
Maar wee de vrouw die buiten het carnaval haar borst te voorschijn tovert om haar kind te voeden. Publieke toorn valt haar ten deel, want Brazilianen zijn buiten het carnaval preuts. Met de komst van kolonisator Pedro Álvares Cabral in 1500 is namelijk ook de Portugees-katholieke moraal meegebracht, die zich vermengde met de indiaanse en Afrikaanse wortels. Zogende moeders lopen in openbare ruimtes het risico om daarop aangesproken te worden. Ze zouden met hun seksualiteit provoceren.
Vrouwen die door bewakers gemaand worden om hun kind elders te voeden (een flesje had wel gemogen) pikken het echter niet meer en organiseren borstvoeding-sit-ins met tientallen moeders die tegelijkertijd hun kind aanleggen. De politiek heeft het opgepakt. De gemeente São Paulo heeft in april een wet uitgevaardigd die het derden verbiedt om vrouwen hierop aan te spreken. Boete: zo’n 150 euro en twee keer dat bedrag als zo’n ongewenste reprimande zich herhaalt.
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zouden zuigelingen (het woord zegt het al) tot zes maanden exclusief de borst moeten krijgen en daarna als bijvoeding tot minstens het tweede jaar. Kinderen lopen daardoor minder risico op infecties, schijnen zelfs hun intellectuele capaciteiten beter te ontwikkelen en moeders hebben minder kans op borstkanker. In Brazilië ligt de gemiddelde duur van borstvoeding op slechts 54 dagen. De schaamte en het ongemak bij het voeden buiten de deur doen velen er vroegtijdig mee ophouden. En dat terwijl, zoals ervaringsdeskundigen weten, het overal de borst kunnen geven juist zo verschrikkelijk handig is: altijd bij de hand, juiste temperatuur, schoon én gratis.
Nu staat de wet aan de kant van de moeders van São Paulo en wie weet krijgt de stad daarmee een voorbeeldfunctie voor plekken op de wereld waar het niet veel beter is. In de Verenigde Staten worden geblindeerde cabines aan moeders aangeboden om ze ‘privacy’ te bieden, in België is publiekelijk de borst geven een zedenschennis en in Nederland is bijna de helft van de bevolking ertegen.